MERE SOCIJALNE DISTANCE U ŠKOLI: KAPE SA “KRILIMA” KAO TAMPON ZONA

Da bi podsetila decu na važnost socijalnog distanciranja usred epidemije koronavirusa, jedna osnovna škola u kineskom gradu Hangzhouu, kada je život počeo da se vraća u normalu, animirala je decu da naprave i sve vreme nastave nose posebne, kreativne kape.
Po povratku u školu kape su dizajnirali i napravili učenici uz pomoć roditelja, i to od kartona, balona i drugih materijala. Poenta je da se na vrhu kapice nalazi “ukras” čiji je raspon minimum 1 metar kako se deca ne bi previše približavala. Na ovaj način kape pomažu deci da se stvori tampon zona među njima, a fotografije napravljene tokom nastave u ovoj školi pokazuju da se i deca na zabavan i kreativan način mogu naučiti da zaustave širenje virusa. Pored šešira sa “krilima” koja podsećaju na drevni dizajn koji su nosili predstavnici jedne carske kineske distanije (po nekim pričama – da bi se sprečilo šaputanje dvorjana među sobom), učenici moraju da poštuju i markere, otiske za stopala na podu koji im ukazuju gde treba da stoje dok se kreću po školi.

I, kako to biva kad ljude predugo držite u stanju u kome nisu navikli da žive, povratak u škole ali i nastavak normalnog života, uz mere bezbednosti, počeo je da “vrca” od kreativnih ideja koje bi mogle da ispune uslove za kategorizaciju u mere socijalne distance. Pa evo čega su se dosetili malo stariji i duhovitji školarci 😉

Foto: Asiawire