MOŽEMO LI PONOVO DA INSTALIRAMO 2020. GODINU? OVA VERZIJA IMA VIRUS

Sećam se samo kako su samo zvučale sve te čestitke pred dolazak ove 2020. – “neka bude sjajna kao što zvuči”, “samo da prođe ova 2019. i da malo predahnemo ove 2020.”, “ova bude jedna izvanredna godina, godina velikih uspeha”… A onda… Onda je neki tip u Kini pojeo supicu od slepog miša i neke nama ne tako familijarne životinje i uspeo da ostvari nešto o čemu ni najluđi fanatik ne bi sanjao – uspeo je da zaustavi svet.
Iako se ovaj portal ne bavi dnevno-političkim dešavanjima, globalnu pojavu nazvanu “nevidljivi ubica covid-19” ne bismo mogli da ne zabeležimo. Naime, covid-19 je bolest koju izaziva virus iz grupe coronavirusa koji napada čoveka preko respiratoronog sistema, prenosi se kontaktom, sa čoveka na čoveka, kao i kapljičnim putem i za veoma kratko vreme razara pluća i ubija čoveka. Ko je bio nulti pacijent i kako se tačno zarazio još uvek niko ne zna, a Svetska zdravstvena organizacija WHO navodi da je bolest “najverovatnije” potekla iz Wuhana, jedanestomilionskog grada u Kini, sa “mokre” pijace na kojoj se prodaje meso najčudnovatijih životinja. Šta god da je uzročnik ovog virusa, epidemija je prvo zahvatila Kinu odakle se virus dalje širio svetom. Najdramatičniji scenario zadesio je Italiju, Španiju, Iran… zbog čega WHO proglašava globalnu pandemiju. Sredinom marta svet je stao. Zemlje su zatvorile svoje granice, a neke i svoje građane. Život je stao.
Nakon Evrope, Italije i Španije, gde je dnevno umiralo i do 1.000 ljudi, novo žarište ubrzo su postale SAD gde cifra izgubljenih života u jednom danu dostiže i do 2.000.
Na današnji dan (8. maj 2020.) u 215 zemalja sveta od ovog virusa zarazilo se oko 4 miliona ljudi, živote je izgubilo oko 260.000 ljudi, a izlečeno ih je oko milion.
I, gde smo danas, nakon dva meseca života u karantinu? Danas smo svedoci započetog hladnog rata između SAD i Kine kojoj se ova globalna katastrofa nikada neće zaboraviti. Italijani više neće ni da čuju za turiste iz Kine, a urednik nemačkog Bild magazina bio je veoma oštar kada mu je Ambasada Kine u Berlinu poslala otvoreno pismo nakon objavljenog teksta u kojem su se ove novine pitale “da li Kina treba da plati ogromnu ekonomsku štetu koju je korona virus prouzrokoavao u svetu”.
– Vaša ambasada mi govori da se ne pridržavam “tradicionalnog prijateljstva naših naroda”. Pretpostavljam da velikim “prijateljstvom” smatrate to da sada velikodušno šaljete maske po svetu. To nije prijateljstvo, ja bih to nazvao imperijalizmom skrivenim iza smeška – trojanskim konjem. Vi planirate da ojačate Kinu putem kuge koju ste izvezli. Nećete uspeti. Korona će biti vaš politički kraj, pri ili kasnije – ocenio je urednik Bild magazina podsetivši kako Kina motri svakog svog građanina, ali da nije u stanju da kontroliše “mokre” pijace u svojoj zemlji.
– Zatvarate svake novine i svaki portal koji je kritičan prema vašoj vlasti, ali ne i štandove na kojima se prodaje supa od šišmiša. Vi ne samo da nadzirete svoj narod, vi ga ugrožavate, a uz njega i ostatak sveta – poručio je urednik Bilda.
Početak maja 2020. u većini evropskih zemalja započela je nova faza u borbi protiv pandemije. Mere predostrožnosti počele su da se “relaksiraju” tj. da popuštaju. Srbija, kao jedna od retkih zemalja kojoj je uvedena zabrana kretanja ili tzv. policijski čas, posle oko 50 dana ukida vanredno stanje u zemlji. U zapadnoevropskim zemljama početkom maja prvo su počele sa radom manje radnje, do 800 kvadrata, restorani, frizeri i kafei…a parola #ostanikodkuće ili #stayathome preimenovana je u #ostaniodgovoran.
Ali, kako je vreme počelo da odmiče i narod počeo sve više bezrazložno da se opušta, svakodnevno su počeli da se otkrivaju novi momenti u vezi sa koronavirusom. Jedan Francuz proglašen je “nultim pacijentom”. Njegov uzorak krvi izvađen u decembru 2019, kada je mislio da boluje od gripa, ponovo je analiziran i ispostavilo se da je pozitivan na koronavirus. Znači, još pre prvog potvrđenog slučaja u Kini. S obziromna to da čovek nije putovao u Kinu, sve ukazuje da je virus Evropom kružio i pre nego što je krajem 2019. u Wuhanu uopšte utvrđeno da se pojavio novi koronavirus.
Zatim sledi priča o Svetskim vojnim igrama održanim u Wuhanu krajem oktobra 2019. Većina učesnika igara po povratku iz Kine imala je ozbiljne zdravstvene tegobe i simptome slične Covid-19. Na Svetskim vojnim igrama učestvovalo je oko 8.000 sportista iz 109 zemalja i sve to sada upakovano u folder “još uvek nepoznato” ostavlja mnogo prostora za razne teorije zavere o tome ko je izmislio virus, ko ga je odakle doneo i proširio, da li je zaista potekao iz prirode ili je ipak čovek umešan u njegov nastanak… I, dok se još uvek malo toga zna o postojećem virusu koji je počeo i da mutira, umesto da se spremamo za najavljeni drugi talas od jeseni, kao i ostatak sveta, jer Google je najavio da će njegovi zaposleni raditi od kuće sve do 2021, Srbija se sprema za izbore koje je nemoguće sprovesti bez kampanja, protesta, mitinga, okupljanja… Socijalna distanca. Sećate se? Obavezna mera za sprečavanje širenja zaraze. Sećate se?
#ostaniteodgovorni