MIONA MILIĆ: KREATIVNOST I OSEĆAJ ZA ESTETIKU PRESUDNI SU ZA POSAO EVENT MENADŽERA

Miona Milić, su-osnivač portala Kongresniturizam.com i glavna i odgovorna urednica SEEbtm magazina spacijalizovanog za kongresnu i event industriju

Savremeni modeli poslovanja doneli su nam i mnogobrojna zvanja – za neke znamo šta tačno znače i kojim poslovima se bave osobe koje ih nose, a za neke su uvek pitamo “a šta tačno rade ti ljudi”? Ako ste u nedoumici čime se bavi “event menager” odgovore smo potražili u biznis rečniku, ali i od osobe koja se baš tim poslom bavi. Stručna literatura posao evenet menagera definiše ovako: “Event menager ili organizator događaja (izložba, konferncija, prezentacija novih proizvoda, venčanje…) postaraće se da se svaki od navedenih događaja isplanira i realizuje na adekvatan način, sa ciljem da se pravi ljudi dovedu na pravo mesto i u pravo vreme. Upešnost svih ovih događaja stavlja se na “teret” event managera jer je svaki detalj – uključujući i planiranje, budžet, postavljanje reklamne kampanje, pa sve do onih završnih i originalnih detalja koji krase svaki događaj, sve u rukama odgovornog event menadžera”.

A evo šta o tom poslu kaže Miona Milić, su-osnivač portala Kongresniturizam.com i glavna i odgovorna urednica SEEbtm magazina spacijalizovanog za kongresnu i event industriju:
– Event menadžer pre svega mora da bude dobar organizator, dobar psiholog, pedagog, da razlikuje „hitno” od „bitnog ”, da brzo procenjuje situaciju i da isto tako i reaguje, da bude kreativan, ali i da bude esteta.
Mionina kreativnost i osećaj za estetiku zaslužne su za realizaciju mnogih uspešnih događaja. Estetika je danas sa ovim poslom povezana na mnogo nivoa, jer svi detalji organizacije moraju estetski i vizuelno da budu usklađeni. Jedan od događaja na čiju je organizaciju izuzetno ponosna odnosi se na proslavu decenijskog rada portala Kongresniturizam.com i lansiranje SEEbtm Awards-a, priznanja za najbolje u kongresnom turizmu. Miona nam je ispričala na koji način je povezala vizuelni efekat i kreativnost sa ostavljanjem utiska na ljude iz “event” industrije.

– Nakon što smo odabrali prostor za ovaj događaj, fokusirali smo se na brending i zabavne aktivnosti koje uključuju sve prisutne. Pri tome smo strogo vodili računa da svi elementi estetski i vizuelno komuniciraju ono što mi kao kompanija i tim jesmo i želimo da promovišemo – inovativni, moderni, kreativni, urbani, profesionalni – kaže Miona.
Uz dosta „custom-made” detalja (nameski pravljenih za određenu priliku), Miona smatra da je važan i individualni pristup koji je potrebno imati prema svakom klijentu. Umesto već toliko puta viđene klasične pozadine, kao dobra ideja za pomenutu proslavu ispostavio se zid za slikanje napravljen od paleta, ukrašen brendovima kompanije i motivacionim porukama. Korišćenjem konopca, stakla, štipaljki i svetiljki dobijen je „industrijski dizajn”. Pored klasičnog fotografisanja koje je nezaobilazan deo svakog događaja, goste je instant fotoaparatom slikala devojka obučena u majicu šaljivog natpisa: „Keep calm, be the best and win SEEbtm Awards”. Ove fotografije, gotove na licu mesta, brendirane odgovarajućim heštegovima, gosti su nosili sa sobom za uspomenu. Imajući u vidu da su gosti bili event profesionalci iz regiona, pokloni su bili unikatni i prilagođeni profesiji, ali sa šaljivom konotacijom. Radi se o poklon teglicama sa natpisom „Survival kit for event planners”, aludirajući time na stresan posao kojim se bave. Unutra su mogli da pronađu magnet dizajniran kao SOS poziv za rešavanje njihovih problema kontaktiranjem tima portala Kongresniturizam.com, zatim parče pucketave folije za smirivanje živaca, motivacionu porukicu, kao i par čokoladica i kafu za bolju koncentraciju.


– Ručno pravljen i originalno osmišljen poklon uspeo je da ostavi utisak na goste. Primetili su da se obraćamo direktno njima, da ih razumemo i nudimo rešenje, ali i da umemo da ih nasmejemo.Prilikom odlaska, postavili smo platno koje je bilo izbrendirano našim logotipom i snažnom porukom „We believed we could so we did – 10 years”, i ostavljenim prostorom da se gosti potpišu, kao simbol toga se radi o zajedničkom uspehu i dostignuću – zaključuje Miona koja ističe da se sveukupan utisak o događaju stvara, pored uspešnosti na logističkom i organizacionom aspektu, i na osnovu estetskog doživljaja koji gost ima jer možete biti vrhunski organizator ili najbolji koordinator, ali ako nedostaje estetike, mašte i kreativnosti – događaj nije u potpunosti osmišljen.

Foto: press