Asimetrični modeli odeće – osveženje u poslovnom odevanju

Asimetrični, neklasični modeli odeće, smatraju se modnim trikom koji može da unese sasvim neočekivano osveženje, kako obične odeće, tako i kompletane kombinacije. Po samoj definiciji asimetrični modeli su van ravnoteže, nepravilani i nisu ujednačeni. Oni “krše pravila”, često su i ekscentrični i uvek su element iznenađenja. I kao takvi, idealni su za poslovni kodeks odevanja, jer su ipak elegantni, čistih formi, bez provokativnih momenata.

Asimetrični modeli odeće

Asimetrični modeli odeće poručuju – “pogledaj me, neobična sam”

Asimterija daje karater čak i najobičnijoj tkanini, pa samim tim i osobi koja je nosi. Na primer, zamislite kakav efekat ostvalja klasičan kockasti dekolte, a kakav onaj asimetričan – koji počinje i završava se tamo gde ne očekujete. Modni asimterični komad uvek nosi i određenu poruku – „pogledaj me, neobičan sam, zanimljiv sam, nisam ono što ste očekivali“. Nedavno preminula modna dizajnerka Vivienne Westwood važila je za “gospodaricu asimetrije”. Njene dekonstruisane jakne i haljine krojene su tako kompleksno da kada modele gledate na vešalici dešava se da ne možete da shvatite o kakvom komadu je reč.

Asimetrija govori mnogo više o ličnosti osobe koja je nosi

Smatra se da će asimetrija u modi i asimetrični modni komadi promeniti način na koji se doživljava lepota. Asimetrija kao modni trend govori mnogo više o ličnosti osobe koja je nosi nego bilo koji stil koji je ranije postojao. A šta je to što nas privlači u asimetriji? Ljude privlači asimetrija zbog toga što je “oštra”, smela i glasno i jasno poručuje – „ne moram da budem kao svi ostali.“ I pored tog momenta “izdvajanja iz gomile” asmietrija nam pomaže i da ne budemo dosadni, kao pojava, već da se u tu pojavnost unese malo drame, malo nečeg zakomplikovanog, nešto što je van granica običnog. Često je rodno neutralna i uniseks.

U modnoj industriji važe neka pravila, a jedno od njih je da kockasti dekolte, na primer, naglašava obline lica i figure, dok oni asimetrični dekoltei naglašavaju simetriju lica. Taj momenat mogla bi, u svoju korist, da iskoristi svaka žena sa savršeno simetričnim licem i dodatno naglasi svoju prirodnu lepotu.

Asimetrični modeli odeće

Asimetrični modeli odeće

asimetrična kragna

Foto: Toteme

Foto: Joseph

 

Foto: Pinterest