Film „Sigurno mjesto” je porodična drama zasnovana na istinitim događajima

Film Sigurno mjesto jedan je od najgledanijih filmova Festivala autorskog filma, a režiju, scenario i glavnu ulogu potpisuje Juraj Lerotić, nosilac nagrade za najbolju režiju. Film, koji je bio hrvatski kandidat za Oskara, dobitnik priznanja „Srce Sarajeva“ za najbolji film, a njegov reditelj i scenarista Juraj Lerotić proglašen za najboljeg glumca Sarajevo film festivala, naći će se na repertoaru domaćih bioskopa od četvrtka, 2. februara.

film sigurno mjesto

Film „Sigurno mjesto” zasnovan je na autobiografskom iskustvu reditelja

Porodična drama „Sigurno mjesto”, zasnovana na istinitim događajima, prikazuje traumatičan momenat – pokušaj samoubistva, koji stvara razdor u svakodnevnom životu jedne porodice. Životi bližnjih se od tada suštinski menjaju, kao da vode rat nevidljiv za sve ostale. Priča je zasnovana na autobiografskom iskustvu reditelja Lerotića, što je naglašeno činjenicom da reditelj i scenarista glumi samog sebe.
– Film je fokusiran na najintenzivniji, kratki vremenski period i jasnu situaciju, koja najkonciznije opisuje težnju protagoniste – spasi voljenu osobu – objasnio je reditelj i scenarista Juraj Lerotić dodajući da ga je „smrt brata dovela u situaciju do tada nepoznatu i nezamislivu, neznajući da stvari mogu tako brzo i radikalno da izmaknu kontroli.”

Vrsta retraumatizacije za autora

Rad na filmu „Sigurno mjesto“ za autora je bio na neki način vrsta retraumatizacije, dok je istovremeno predstavljao i momenat da nastavi svoju profesionalnu karijeru i radi ono što voli. Razmišljajući o ulozi lika svoga brata i najuverljivijoj interpretaciji, nakon nekog vremena reditelj Lerotić poverio je glavnu rolu glumcu Goranu Markoviću, dok se u ulozi majke našla poznata hrvatska glumica Snježana Sinovčić. Na festivalu u Lokarnu film je osvojio nagradu za najbolju režiju i najboljeg glumca (Goran Marković), a krajem prethodne godine impresionirao je i domaću publiku na uvaženom Festivala autorskog filma (FAF) gde se svrstao u jedan od najgeldanijih ostavrenja.

Foto: press