26. Festival autorskog filma donosi 22 ostvarenja u glavnom programu

26 festival autorskog filma

Na ovogodišnjem 26. Festivalu autorskog filma publika će imati priliku premijerno da pogleda filmove sa svetskih filmskih festivala. Festival autorskog filma održava se već 26 godina, a ove godine zakazan je za termin od 27. novembra do 16. decembra.

22 ostvarenja u glavnom programu

Film „Zlo ne postoji“, iranskog režisera Mohameda Rasulofa, svečano će otvoriti ovogodišnji FAF. Premijera „smrtne kazne iz perspektive egzekutora“ održaće se u Kombank Dvorani, dok će se ponovne projekcije prikazivati u Domu Omladine i Dvorani Kulturnog Centra. Glavni program obuhvata 22 ostvarenja, od kojih će se 10 filmova boriti za Grand Prix Festivala i nagradu Aleksandra Saše Petrovića. U okviru glavnog programa van konkurencije, publika će moći da pogleda 12 filmskih ostvarenja u koje spada i debitantno delo gruzijske režiserke Dee Kumbašvili – film „Početak“. Ovo delo Kumbašvilijeve osvojilo je čak 4 nagrade na San Sebastijan filmskom festivalu, te predstavlja film o kome se najviše priča ove godine, naglasio je Stefan Ivančić.

Mladi autori u selekciji „Hrabri Balkan“

Publika će imati priliku da pogleda ostvarenja mladih autora u selekciji „Hrabri Balkan“, kao i jedan animirani dugometražni film hrvatskog reditelja Dalibora Barića „Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa“. Program Festivala obuhvataju i selekcije: „Acid“, „Bande a part“, „Cinéfondation’’, kao i specijalne projekcije.

Retrospektiva najznačajnijeg dokumentariste sveta

Ove godine Festival sa zadovoljstvom predstavlja i retrospektivu posvećenu našem velikom reditelju i scenaristi Vlatku Giliću. Gilićev film „Kičma“ iz 1975. godine svečano će biti prikazan u Domu Omladine. Srdan Golubović, koji je predstavljao program retrospektive na konferenciji, za Gilića je rekao da spada u „najznačanije dokumentariste sveta“. Većina autorovih dela nedostupna je za širu javnost, te ovo predstavlja jedinstvenu priliku da se publika upozna sa Gilićevim filmskim ostvarenjima.

Odbrana bioskopa i umetnosti

Odluku da se Festival održi fizički članovi nazivaju „odbranom bioskopa i umetnosti i svega onoga za šta se Festival autorskog filma bori već 26 godina“. Oni su, takođe, istakli da smatraju da se filmovi najlepše gledaju u bioskopu. Kako je rečeno na konferenciji za medije povodom predstavljanja programa, sve bezbednosne mere su preuzete i Festival poziva sve posetioce da nose maske i održavaju distancu. Pri ulasku u salu svima će se meriti temperatura.

Karte su u prodaji od četvrtka, 19.11.2020.