8 tanjira za 8 gradova: Željkina izložba “U potrazi za idealnim gradom:prozor u nadstvarnost”

Zeljka-Micanovic-Miljkovic-izlozbaVizuelna umetnica Željka Mićanović – Miljković pripremila je izložbu U potrazi za idealnim gradom:prozor u nadstvarnost koja ujedno predstavlja i njen doktorski umetnički projekat.

Živela u brojnim evropskim gradovima

U svom umetničkom radu Željka se godinama bavi gradovima, jer je spletom životnih okolnosti živela u mnogim evropskim gradovima. Njeni gradovi su Tuzla, Beograd, Maćerata, Rim, Atina, Istambul, Ankara i Cirih. Ova izložba, može se reći, na neki način objedinjuje njen dosadašnji rad. Kao umetničko delo scenskog dizajna, predstavljen je kroz slojevitu, kompleksnu i svakako višeznačnu scenografiju. “Ognjište” označava njen centralni rad na kome se nalazi 8 velikih tanjira koji prikazuju 8 gradova.Zeljka-Micanovic-Miljkovic-izlozba-U-potrazi-za-idealnim-gradom

Različiti mediji i kombinovane tehnike

Svestrana i pre svega radoznala, radeći na ovom izuzetno složenom radu, Željka se koristila različitim medijima – crtež, grafika, porcelan, video art, a svaki pojedinačni rad rađen je kombinovanim tehnikama. Video rad prati diptih, dve umetničke knjige sa temom ”Skupljači mjesečine”, inspirisane pričom Branka Ćopića, kao i delom “Magla i mesečina” Meše Selimovića. Maslačci, bulke, galebovi, vilini konjici… provlače se kroz celu izložbu, a autorku asociraju na migracije, “djetinjstvo” i lakoću postojanja. S druge strane, jedan od važnih elemenata u Željkinoj priči je prozor, koji na njenoj sceni igra vrlo važnu ulogu.Zeljka-Micanovic-Miljkovic-izlozba-U-potrazi-za-idealnim-gradomIzložba će biti postavljena u Galeriji 73, na Banovom Brdu, u četvrtak, 19. novembra 2020. i trajaće do 1. decembra 2020.

Foto: press