Arhitekta John Wardle od svoje kuće napravio ušuškanu čauru od drveta

 enterijer-drvo-viktorijanski-jasen-kolekcija-keramike-i-skulpturaArhitekta John Wardle, osnivač John Wardle Architects studija, preuredio je svoju Kew rezidenciju, kuću u Melburnu, staru 25. godina, koristeći viktorijanski jasen i ručno izrađene glazirane pločice iz Japana. Kuću je, kako kaže, već nekoliko puta renovirao zajedno sa suprugom Suzan, jer je pre kupovine propustio da reaguje na signal najezde termita. Zidovi, podovi, plafon, studijski sto, police… u poslednjoj turi renoviranja izrađeni su od viktorijanskog jasena, tvrdog drveta, alpskog i planinskog jasena.kuca-viktorijanski-jasen-polica-za-knjigeJohn i Suzan imaju troje dece. Ali, kako su deca odrastala i počela da se odseljavaju iz doma, kuhinja i radna soba na prvom spratu Kew rezidencije, postali su glavna tačka kuće. Za ovu verziju dvospratne kuće, arhitekta se usredsredio na stvaranje enterijera u kojem bi izlagao svoje umetničke kolekcije. Ugrađene police poslužile su ovom bračnom paru da prikažu svoje umetničke predmete, kolekcije keramike i raznih skulptura. John voli da skuplja razne japanske skulpture, a drvo, na kojem su izložene, formira postolje za izlaganje i deluje kao neutralna kulisa za ovu njegovu umetnost izloženu na policama.
– Godinama sam bio fasciniran keramikom, i kao predmetima, ali i procesom njihove izrade. Vremenom sam sakupio mnogo predmeta sa raznih tački sveta. Tako su i moja putovanja u Japan rezultirala mnogim mojim omiljenim delima – istakao je arhitekta.

dnevni-boravak-enterijer

– Trenutno sam usredsređen na proučavanje, posebno u ovo vreme pandemije, kada uglavnom boravimo u domovima, jer skoro sve vreme tokom dana provodim samo u ovom prostoru – kaže arhitekta John Wardle. Zidovi, podovi, plafon, studijski sto, police… izrađeni od viktorijanskog jasena uklapani su tako kako bi se stvorio osećaj ušuškane, tople „čaure“ sa pogledom na zelenu baštu. Stepenište je takođe napravljeno od ovog jakog drveta, sa skrivenim kliznim panelima i ormarima koji prikrivaju prostor za odlaganje. A poseban akcenat stavljen je na prozore/zidove koji prikupljaju i uvlače u enterijer dnevnu svetlost i živi, zeleni ambijent. Inače, arhitekta John Wardle sam je dizajnirao stolariju, kao i ugradne police za knjige.enterijer-dnevni-boravak

eksterijer-kuce-melburn-australija

Foto: dezeen.com