IKEA VARMBLIXT kolekcija istražuje moć svetlosti i skulpturalni dizajn

IKEA VARMBLIXT kolekcija nastala je u saradnji ove kompanije i dizajnerke Sabin Marselis iz Roterdama, koja je istraživala moć svetlosti i skulpturalni dizajn. Kolekcija Varmblixt je u prodaji, ima 19 proizvoda i sastoji se od skulpturalnih objekata za rasvetu, jedinstvenog posuđa, tepiha raznolikih šara… dizajniranih tako da utiču na direktnu i indirektnu svetlost u domu.

ikea VARMBLIXT kolekcija

Ikea Varmblixt Led luster i zidno ogledalo – dva jedinstvena dizajnerska rešenja

Svetla, koja su inspirisana Sabininom kreativnom sposobnošću da se poigra sa jedinstvenim oblicima i predmetima, centralni su deo kolekcije. Od rasvetnih predmeta ističu se Varmblixt Led luster sa zakrivljenim cevima od belog matiranog stakla i Varmblixt Led zidno ogledalo, čiji poluprovidni stakleni panel predstavlja jedinstveno dizajnersko rešenje i upotrebu svetla. Kada su svetla ugašena, ovi proizvodi mogu imati ulogu zadivljujućih skulptura, a kada se upale pretvaraju se u magični doživljaj svetlosnog inženjeringa. Deo Varmblixt kolekcije je ograničen, a 4 rasvetna proizvoda ostaće stalni deo Ikea ponude.

Promena u percepciji osvetljenja doma

Ovom saradnjom sa dizajnerkom Sabin Marselis kuća Ikea kreće na put podsticanja znatiželje ljudi koji žele neku novu, moderniju vrstu osvetljena u domu. Varmblixt kolekcija je prva koja će podstaći promenu u percepciji osvetljenja kao isključivo funkcionalnog ka ostvetljenju koje ima emocionalni element. Nove zidne lampe i visilice osmišljene su tako povećavaju interesovanje za različite mogućnosti svetlosti, koja može da transformiše izgled, osećaj i atmosferu naših domova.
– Želela sam da isprobam neočekivani pristup istraživanju ideje o tome kako svetlost funkcioniše u domu i inspirišem ljude da zamisle nove oblike i elemente u koje se ono utapa, naglašavajući različite vrste enterijera na nov, smeo i umetnički način – kaže Sabin Marselis.

Posuđe kao simbol beskonačnosti u obliku kruga takođe su deo Ikea Varmblixt kolekcije

Kolekcija takođe istražuje važan motiv koji se može videti u Sabininim radovima – savršen oblik simbola beskonačnosti u obliku kruga. Prva serija dizajnerskih predmeta inspirisanih simbolom beskonačnosti u ovom obliku obuhvataju posuđe u dve veličine i jednu unikatnu lampu. Kao kombinacija vizije umetnosti i dizajna, Varmblixt Led lampa, sa svojim zakrivljenim oblikom, izgleda još bolje kada svetlo pada na nju, i može da se postavi na zid ili sto.
– Trenutak kada se svetlo prelama kroz narandžasto staklo, cela lampa obasja prostor mekim, toplim sjajem. U pitanju je magičan prizor koji privlači pažnju – bilo da je na stolu ili na zidu – objašnjava dizajnerka Sabin Marselis.

U okviru kolekcije fokusirane na prirodno tople boje nalaze se i dva tepiha inspirisana zracima sunca u zoru. Veći tepih, koji je napravljen od 100 odsto ručno pletene vune, sadrži više nijansi toplih boja – postepeno prelazi iz snažne narandžaste u ćilibarskožutu, nalik izlasku sunca, dok mešani stil posebno privlači pažnju stvarajući iluziju dubine i boja.

ikea VARMBLIXT LED luster

ikea VARMBLIXT kolekcija - rasveta

ikea VARMBLIXT kolekcija 12

ikea VARMBLIXT 7

ikea VARMBLIXT 9

VARMBLIXT-IKEA

ikea VARMBLIXT 10

VARMBLIXT-IKEA

ikea VARMBLIXT

VARMBLIXT-IKEA

VARMBLIXT-IKEA

VARMBLIXT-IKEA

Foto: Ikea