NOĆ MUZEJA 2017: DA LI STE NAPRAVILI VAŠ IZBOR ZA NAJDUŽU KULTURNU NOĆ?

Ovogodišnja XIV Noć muzeja 2017. odražava se 20. maja u 44 grada u Srbiji. Od 17 časova pa sve do 01 sat iza ponoćiu Srbiji će se održati 250 raznolikih dešavanja u 152 kulturne ustanove sa bogatim programima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku, Senjskom Rudniku, Bačkoj Palanci, Velikom Gradištu, Dimitrovgradu, Somboru, Kosovskoj Mitrovici, Jagodini, Leskovcu… Tradicionalno, Beograd će u Noći muzeja ponuditi najbogatiji sadržaj na 67 lokacija, od čega čak 12 premijernih i ukupno 136 dešavanja. Od mnogobrojnih dešavanja u Beogradu izdvajamo nekoliko koje biste mogli da posetite.
MUZEJ ZEPTER, Knez Mihajlova 42 – Od samog osnivanja muzeja Zepter radovi i izložbe studenata poslediplomskih studija s Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu našli su se u stalnoj postavci, i to rame uz rame sa delima najpoznatijih autora srpske umetnosti druge polovine XX veka i s početka novog milenijuma. Njima se neprekidno pridružuju zrela dela najmlađih koji tek izlaze iz fakultetskih ateljea ili su još u njima. To je zato što ova institucija insistira na tome da mladima da šansu i da ih zadrži u našoj zemlji. Pogledajte šta je najsvežije na našoj likovnoj sceni i podržite mlade talente!


GALERIJA ULUS, Knez Mihajlova 37 – U čast svog 50. rođendana, izložbom “Ove noći slavimo svi” Plazma je odlučila da vas u Noći Muzeja povede na jedno sentimentalno putovanje kroz dekade. Uživajte u nasmejanim licima sa fotografija na kojima ćete imati priliku da vidite kako su generacije od šezdesetih godina prošlog veka na ovamo slavile rođendane, naravno, uz Plazma podršku! Zabavite se uz muziku šezdesetih i sedamdesetih godina, bacite pogled na modu iz osamdesetih, pokušajte da se setite najpopularnijih recepata za torte iz devedesetih, i uživajte sa Plazmom kroz dvehiljadite. Dobrodošli na Plazma rođendan!
UK PAROBROD, Kapetan-Mišina 6a – Ekslukzivnu izložbu Tajno nasleđe raskošnih hanbok haljina inspirisanih korejskom narodnom nošnjom pogledajte u UK Parobrod koja je u saradnji sa Republikom Korejom, kao zemljom partnerom ovogodišnje Noći muzeja pripremila pravi praznik za oči – prelepi splet tradicije, mode i umetnosti. Hanbok je korejska narodna nošnja koju je poznata umetnica He Sun Li pretočila u glamurozne svečane haljine. Poznat je po svojim elegantnim linijama, materijalima i slojevima koji se ručno šiju, i bio je inspiracija najpoznatijim svetskim kreatorima. Ova izložba prošle godine gostovala je u Luvru, a sada i mi možemo da se upoznamo sa tradicijom i estetikom korejskog naroda.
VESPA MUZEJ SRBIJA, Brzakova 2 – Izložba koja će vas hronološkom postavkom provesti kroz istoriju “vespe” predstaviće sve, od najstarijih modela iz četrdesetih godina prošlog veka, pa sve do kraja prošlog milenijuma, zaključno s poslednjim modelom s ručnim menjačem – „vespom PX“. U Noći muzeja imaćemo priliku da vidimo i posebno napravljenu „vespu Nole“, posvećenu našem teniseru u znak zahvalnosti za predstavljanje Srbije u svetu.