OPUŠTAJUĆI RETRO TANJE NIKOLIĆ NA KIPRU

3Autentičan ambijent na Kipru, projekat Retro etc, potpisala je dizajnerka Tanja Nikolić  koja iza sebe ima više radova širom sveta. Temeljno renovirani penthaus u Limasolu ispraćen je prefinjenim i kosmopolitskim senzibilitetom autorke: vešto se služeći dizajnerskim primerima iz 20. veka izvela je retro osvrt koji je neusiljen i rasterećen.

8

U ovakav koncept postavlja zanatski odlično izvedene celine od drveta i mermera čime postiže stylish ambijent koji je istovremeno opuštajuć i elegantan. Nekoliko klasičnih slika i vintage dekorativnih elemenata sredstva su kojima je u prostoru uspostavljena stilska ravnoteža.

Prostran balkon glavna je karkateristika ovog enterijera koji je Tanja iskoristila za proširenje životnog ambijenta: on se pruža od kolonijalne spavaće sobe većom dužinom stana i čini sastavni deo dnevnog boravka koji pleni širinom i osvetljenošću.

A035
„Sve što sam poželela da uradim u ovom stanu kad je kupljen bilo je da ga ušuškam i napravim što prisnijim. Terasa gleda na planinu Trodos prema kojoj vam pogled vode široke dugačke daske drvenog poda. Kamenom obložen zid sa lukovima otvorenim do maksimuma i ispravljenih linija lepo ide uz drveni pod koji je bio uvezen iz Engleske, specijalno poručen za ovaj projekat“, objašnjava Tanja.

10

Kuhinja blista jer su elementi šljašteći i beli, bela kuhinjska ploča lomi svetlo, a autorka je smatrala veoma šik da ne lepi zidne pločice, nego da ostavi samo beli zid. Svetla ispod gornjih elemenata pojačavaju ovaj efekat. Narandžasti detalji razbijaju belilo i daju retro osećaj – Tanji je narandžasta boja omiljena. Prozor u trpezariji ima ugrađene vertikalne šalone koji štite od sunca. Lusteri su specijalno pravljeni da naglase retro celinu.

S druge strane, spavaća soba je nasuprot retro trpezariji u romantično-kolonijalnom stilu, tek da iznenadi i uplete u priču po koji neočekivani element.

Balkonska vrata iz tri staklena panela omogućuju da se spavaća soba potpuno „poveže“ sa terasom na kojoj lepršaju lanene i pamučne zavese i doprinose tom osećaju leta, vrućine, beskonačno dugih i relaksirajućih nedeljnih popodneva.

Svejedno je da li se izležavate u krevetu s knjigom u ruci ili čavrljate s prijateljima uz kaficu na terasi, ovde je savršenstvo opipljivi deo stvarnosti.

Italijanska sofa u dnevnom boravku mami na izležavanje, a činjenica da ispred nije klasičan klub-stočić nego braon tabure na koji mogu da se podignu noge ili ostavi poslužavnik s pićem doprinosi toj opuštenoj atmosferi. Tri pravougaona drvena stočića za kafu igraju noseće uloge u tom prostoru, bilo da su svi jedan u drugom ili da stoje pojedinačno sa strane ili ispred sofe. Na podu je pačvork tepih u bež varijanti Carpet Reloaded iz Milana. Narandžasta Kare lampa deluje kao šik komad nakita. Doslednost u koloru ogleda se i na najmanjim detaljima: Tanjina omiljena boja našla se čak i na kolicima za piće čije ivice su naknadno obojene u ovu nijansu. Eamsova kožna fotelja u ćošku sa knjigama i stočićem na kome je i retro telefonski aparat kutak je za čitanje, ukoliko neko poželi da se izdvoji. Ulje na kanvasu je delo omiljenog slikara dizajnerke, Philipposa Theoridiesa.

A016 2

Foto: studio Tanya Nikolic