Ovog oktobra Dani italijanskog filma održaće se u tri grada

Dani italijanskog filma Cinema made in Italy ovog oktobra biće održani u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Manifestaciju, koja će se po prvi put održati u našoj zemlji od 24. do 28. oktobra organizuje Cinecittà, jedan od najvažnijih evropskih filmskih i fotografskih arhiva, uz podršku Ambasade Italije i nadležnih institucija.

dani italijanskog filma

Dani italijanskog filma biće posvećeni i Feliniju

Na Danima savremenog italijanskog filma biće prikazana najnovija ostvarenja italijanske kinematografije, a poseban program manifestacije biće posvećen Federiku Feliniju, maestru italijanske kinematografije povodom 30 godina od smrti slavnog reditelja. U skladu sa svojom misijom podrške i promocije italijanske kinematografije putem projekata koje organizuju širom sveta, a posvećenih velikim autorima, glumcima i ličnostima iz prošlosti, Cinecittà je prepoznala i našu zemlju kao idealnu destinaciju predstavljanja najznačajnijih ostvarenja italijanskog savremenog filma.

Cinecittà arhiv čuva blago italijanske i evropske kinematografije

Italijanska Cinecittà je jedan od najvažnijih evropskih filmskih arhiva u kome se nalaze najznačajniji materijali evropske i italijanske kinematografije. Reč je o velikoj audiovizuelnoj zbirci Archivio Luce, koja se bavi istorijom 20. veka, a UNESCO ju je upisao u registar Memory of the World. Cinecittà upravlja legendarnim studijima Cinecittà, a italijansku kinematografiju promoviše kao član Evropske filmske promocije (EFP). U pitanju je organizacija čiji je jedini akcionar Ministarstvo ekonomije i finansija, a prava akcionara vrši Ministarstvo kulture Italije.

Foto: press