Pločice iz podzemne železnice u vašem kupatilu

Pločice iz podzemne železnice, poznatije kao subway-tiles, kao trend uređenje enterijera datira s početka 1900. kada su korišćene u prvoj stanici metroa u Njujorku. Od tada do danas, pravougaone pločice podzemne železnice postale su osnovni element dizajna enterijera u stambenim i poslovnim okruženjima.

pločice iz podzemne železnice

Pločice iz podzemne železnice imaju tradicionalnu dimenziju

Tradicionalnih dimenzija 7,6 puta 15,2 cm, pločice iz podzemne železnice evoluirale su tokom decenija u različite varijacije i veličine koje još uvek privlače pažnju kao i u ranim godinama 20. veka. Kako su postale popularne kao pristupačan način ukrašavanja enterijera i ljudi su postali kreativni i počeli na različite načine da polažu pravougaone pločice, odvajajući se od tipičnog rasporeda i orijentišući ih vertikalno ili naslagane horizontalno.

Uz boju pločica može da se slaže i boja sanitarija

Vizuelnu inspiraciju za uređenje kupatila uz pomoć pravougaonih pločica moguće je naći na brojnim mestima, od magazina za uređenje enterijera, do platformi poput Pinteresta. Osim klasičnih belih subway-tiles trenutno su popularne one tamnozelene, žalfijazelene (sage green), kraljevskoplave, nežnoroze...

roze pločice iz podzemne železnice
Foto: JC de Marcos

Pločice iz podzemne železnice u formatu cigle

Hoxton Southwark je londonski hotel čiji je vlasnik, kada je rešio da renovira kupatila, saznao kakvu industrijsku istoriju je imao taj objekat. Zbog toga se odlučio da kupatila imaju zelene “podzemne pločice” postavljene u formatu cigle na zidove, dopunjene mesinganim akcentima u osvetljenju i Zslavine koji daju pečat industrijskog dizajna.

pločice iz podzemne železnice

pločice podzemna železnica subway tiles
Foto: Peter Molloy

subway tiles pločice podzemna železnica

ločice podzemne železnice

pločice podzemna železnica
Foto: Zac and Zac
Foto: The Ingalls

pločice podzemna železnica

pločice podzemne železnice