POTRAGA ZA SLOBODOM I ŽIVOTNE LEKCIJE GABRIELLE CHANEL

Ove 2017. modna imperija Chanel slavi Gabrielu, ženu koja je sama osnovala kuću Chanel, modnog giganta XX veka. Tim povodom Karl Lagerfeld dizajnirao je torbicu i u njenu čast nazvao je Gabrielle, a ove jeseni biće lansiran i novi ženski parfem Chanel Gabrielle. Gabriela, u istoriji mode poznatija pod nadimkom Koko, osnivač je kuće Chanel i ime je, ustvari, pozajmila od arhanđela koji je oličenje bunta, slobode, strasti i šarma. To su ujedno i četiri vrednosti koje definišu život Gabriele Šanel. Ova četiri postulata danas, više nego ikada, i dalje inspirišu žene širom sveta i poslužile su kao sinopsis za četiri filma prikazanih na sajtu insidechanel.com 2017.godine. Nakon objavljivanja prvog poglavlja posvećenog Gabrijelinom buntovnom karakteru, dolazi “Poglavlje 20: Gabrijela, potraga za slobodom”.
– Ako ste rođeni bez krila, nemojte raditi ništa što bi ih sprečilo da rastu – govorila je Koko Šanel. Pobežuj, stvaraj i voli – tri su osnove na kojima počiva njena definicija slobode, kao i njena lična sloboda. Odbacujući da zavisi od bilo koga, čuvenu parišku modnu kuću Chanel osnovala je sama, borila se za njen uspeh i na svaki mogići način trudila se da “zaradi” svoju slobodu. Posao joj je uvek bio na prvom mestu, iznad svega – za nju je to bio preduslov za uspeh i dugovečnost. U odbacivanju diktata, ona uvek korak dalje. Da bi ženama obezbedila slobodu kretanja i udobnost počela je kreira odeću od tvida koji se tada smatrao tipično muškim materijalom. Siluetu i svoj potpis dala je odelima i kostimima od tvida koji se nose i dan danas. Šeširima je skretala pažnju na žensku kosu, otkrivala njenu lepotu a prirodno prepalnulo lice za nju je bila lepota koja zrači, nezavisna ženstvenost.
Kao žena koja je rušila barijere Gabrijela je prkosila društvu tog vreme na razne načine. Jedan od njih bio je lansiranje njenog čuvenog parfema Chanel N ° 5, cvetnih tonova kojim započinje moderno parfimerstvo i kojim su utvrđena pravila mirisne apstrakcije. Za njega je odabrala bočicu prefinjenog, jednostavnoh i čistog dizajna, sa oktagonalnim čepom koji je mini-replika arhitektonskog oblika trga Place Vendome (gledano iz ptičje perspektive). Kasnije je počela da dizajnira vrhunski nakit kombinujući bižuteriju i veštačke bisere da bi ubrzo pokazala i onu drugu, luksuznu stranu lansiranjem Bijoux de Diamants kolekcije nakita napravljenu od dijamanata.
Prijateljstva sticana preko socijalnog statusa neretko su završavala tako što je Gabrijelu ostajala sasvim sama u svom svetu. Jer, ona nije volela laži, volela je iskrenost i strast, radila je za sebe i sama je i uspela u svemu. Baš zbog toga je često i bila sama, odnosno usamljena. Nije trpela nikakve lance niti utvrđena pravila koja bi joj sputavala i metala kreativnost. Oslobađala je telo i duh samo da bi bila ono što jeste i što je želela da bude. U savladavanju svoje sudbine, Gabrijela je osvojila svoju nezavisnost. Životnih vrednosti koje je usvojila još u detinjstva nikada nije htela da se odrekne.
Kao otvorena knjiga o istoriji kuće i ličnosti osnivača, Inside Chanel ilustruje i oživljava nasleđe koje se uvek iznova otkriva. Svaki kratki film otkriva aspekt Gabriele Šanel ili vizije Karla Lagerfelda kako bi se podigao veo o inspiracijama i kreacijama koje stižu iz kuće Chanel, kako bi se dekodirali određeni simboli, doživelo poreklo parfema ili sjaj nakita, ili dešifrovao svaki od njenih postulata kako bi se projektovali u budućnosti. Pogledajte i poslušajte koliko god puta želite. I Gabriela bi to isto uradila!

Pobeđuj, stvaraj, voli – za Gabrielu Šanel ova tri zajedno kombinovana glagola definišu slobodu. Njenu slobodu. Žestoku, dragocenu, suverenu. Bezuslovnu.
Osvoj svoju nezavisnost – to duguješ sama sebi. Radi neumorno pola veka i budi elegantna od izlaska do zalaska sunca. “Ništa zamenjuje rad – ni ime, ni hrabrost, ni sreća” – govorila je Gabrijela.
Savladaj svoju slobodu tako što ćeš je negovati. Stvori svoje okruženje, kao što bi dizajnirala izgled bašte u kojoj cveta tvoja smelost i standardi izvrsnosti.
Voli evoluciju kao krivudav put. Bez ugovora ili braka, obraz uz obraz sa strašću, ruku pod ruku sa prijateljstvima. Neka Ritz Paris postane tvoj dom.
Osvoj slobodu tela koje će odražavti slobodu uma – nosi odela od žerseja, svetlu pidžamu, meku odeću i lagane cipele.
Savladaj odbijanje modernog: odbaci Holivud i njegova pravila, Pariz i njegov društveni život, luksuz i konvencije. Smej se krojačima koji šiju po meri za klijentelu a misle da su umetnici.
Voli milovanje sunca po vratu oslobođenog teških punđi i malih šešira.
Osvajaj i stalno vraćaj svoju slobodu – originalno, smelo i uporno, kao samo tvoje lično oružje. Napravi revoluciju u svetu parfimerstva sa N ° 5 i stavi svoj zltani znak u osmougao na Place Vendome.
Savladaj pravila kako bi ih se što lakše oslobodila. Napravi olakšati saputnika i nagon staratelja.
Voli samoću kao poklon – diskretno. Rizikuje slobodu bez ikakve namere da gledate unazad.
Osvoj svoju sudbinu, čak i ako to namerno znači izmisliti određene trenutke. Postani ti. “Ako ste rođeni bez krila, nemoj ništa da ih spreči da raste.”
Savladaj svaki ritam krila.
Voli trenutak, svaki sledeći, voli slobodu.

Foto: Chanel press