PRAZNIK U STRAZBURU: I PRESTONICA BOŽIĆA I CENTAR POMIRENJA

Na krajnjem istoku Francuske, na reci Rajni, a u regionu Alzas, ušuškao se Strazbur – jedan od najlepše okićenih gradova za božićne i novogodišnje praznike. Zbog načina na koji dočarava novogodišnju atmosferu s razlogom se naziva prestonicom Božića.

Kao veoma razvijen industrijski i trgovački cenatr Francuske, Strazbur je postao grad u kome danas živi oko 300.000 stanovnika, a uzbudljiva i bogata istorija ovog mesta počinje još u keltsko doba. Na mestu na kome se i danas nalazi, grad je 12. godine pre nove ere osnovao Drusus, brat rimskog cara Tiberija. Do pada Rimskog Carstva, grad je mnogo puta bio opsedan i rušen da bi ga na kraju uništio hunski vođa Atila. Strazbur je mnogo stradao i tokom Francuske revolucije, ali njegov razvoj je nastavljen tokom Napoleonovog carstva. Nakon francusko-pruskog rata Nemačko carstvo izvršilo je aneksiju Strazbura, što je dovelo do daljih trzavica između Francuske i Nemačke. Posle Prvog svetskog rata vraćen je Francuskoj, da bi ga Nemci opet zauzeli tokom Drugog svetskog rata.Tragična sudbina i dalje je pratila ovaj grad na Rajni, pa je nakon Drugog svetskog rata ponovo vraćen Francuskoj, a tokom četrdesetih godina prošlog veka postao je centar pomirenja dve države.
S obzirom na to da su zime veoma hladne, praznični decembar je mesec koji se preporučuje kao tajming za posetu ovom gradu. Okićen na najneobičniji način u to doba godine, dobrodošlicu će vam poželeti medvedići sa fasada kuća u centralnoj gradskoj ulici. Jedinstvenu atmosferu upotpuniće novogodišnji ukrasi kojima je okićen čitav grad – od ogromne jelke na gradskom trgu ispred katedrale, do izloga, fasada, ulica… Zato se u turističkim ponudama ne kaže bez razloga da je Strazbur prestonica Božića i novogodišnjeg slavlja.
Čuveni Christmas market (Božićni market) tradicionalno počinje 23. novembra i traje do 30. decembra. Tokom te manifestacije na ulicama je više od 300 štandova, grad krase kilometari bajkovitog uličnog osvetljenja, veličanstvena novogodišnja jelka, lampioni i ukrasi na prozorima, svakog dana održavaju se ulični koncerti i nezaboravne božićne proslave. Ako se tokom decembra nađete u Strazburu obavezno:
– se slikajte pod novogodišnjim osvetljenjem, ispod zvezdica i pahulja, uživajte u mirisu i ukusu đumbir kolačića i kuvanog vina
– prođite kroz ulice u podnožju Cathedrale Notre-Dame, koja je bila najviša zgrada na svetu od 1647. do 1874. godine, ulicama Place du Marche auk Poisson ili Place Broglie i uživajte u bogatoj tradicionalnoj ponudi
– prošetajte ulicom Grand Rue prekrivenoj nebom od treperavih svetiljki
– na Place des Halles naićićete na dve magične novogodišnje jelke ukrašene autentičnim likovima koje pozivaju posetioce da se ponovo osvrnu na svoje uspomene iz detinjstva u koje će ih vratiti zvezde, ljuljaške i medvedići. Velika novogodišnja jelka u srcu naselja Kleber suštinski je simbol Strazbura. Na nju se, kao dekoracija, kače pisma Deda Mrazu, pre svega ona dečja u kojima su napisane sve njihove želje. Kad dan počne da se pretvara u noć, jelka počinje da svetli i sa nje dopiru zvuci božićnih pesama. Magija i za decu i za odrasle!
– Muzej Alsace je intrigantan muzej istorije Alzasa. Gostima pruža šarmantni obilazak starih strazburških domova povezanih drvenim stepenicama i prolazima. Predstavlja hiljade objekata koji ilustruju seoski život u Alzasu u 18. i 19. veku: kostime, nameštaj, keramičke predmete, igračke, bogoslužbene predmete… Smešten je u tri zgrade iz 16. i 17. veka, a posetioci tu mogu da se upoznaju sa veoma dinamičnom istorijom ove regije.
– U centru Grande-ile, nekoliko koraka udaljenog od božićne gužve i vreve, nalazi se kvart Saint-Etienne koji vas poziva da doživite božic´ni duh u toploj i intimnoj atmosferi, da uživate u jednostavnim trenucima tokom popodnevne posete.
– Place du Marche Gayot je mesto gde ćete moći da zaigrate, stvarate, diskutujete ili da jednostavno sanjate. Oni umešniji moći će da kite jelku i učestvuju u dekorativnim zanatskim radionicama.Na mapi Strazbura nikako ne smete propustiti Cathedrale Notre-Dame, danas šestu po veličini u svetu, crkvu koja se smatra remek-delom gotičke arhitekture sa zvonikom od 142 metra.
Muzej moderne i savremene umetnosti čuva dela Pikasa i Monea, a u zgradi se nalaze i umetnička biblioteka, koncertna sala i restoran.
Palata Rohan iz 18. veka smatra se malim baroknim Versajem sa tri muzeja i galerijom. Prvobitno je izgrađena kao rezidencija francuskih gradskih episkopa, uglavnom iz porodice Rohan. U palati su smešteni Muzej arheologije, Muzej dekorativne umetnosti i Muzej fine umetnosti.
A, ako ste tako odlučili, novogodišnju noć možete dočekati na ulicama Strazbura, u magičnoj atmosferi koja ne može da se doživi baš svake godine. Samo spremite toplu odeću i obuću, kapu, šal, rukavice, i naravno, sa sobom ponesite dobro raspoloženje.

Foto: Instagram, Pinterest