RAD SLIKARA VOJISLAVA RADOVANOVIĆA POSTAO ZAŠTITNI SIMBOL UNESCO IZLOŽBE BLAGO ZA BUDUĆNOST

vojislav radovanovic crtezIzložba dela savremenih likovnih umetnika pod nazivom Blago za budućnost otvorena je 17. maja u predstavništvu UNESCO u Parizu, a selektori i kustosi ove izložbe, među 36 umetnika iz 18 zemalja, sa 4 kontinenta, među kojima se našao i naš srpski slikar Vojislav Radovanović, izabrali su baš njegov crtež „Izdanci“ da bude zaštitni znak cele izložbe! Radovanovićev crtež prikazan je na zvaničnom plakatu koji prati ovu manifestaciju, a naš slikar se na izložbi predstavio sa još dva rada. Vojislav Radovanovic

UNESCO

– Velika mi je čast što su se moji radovi izlažu u tako značajnoj svetskoj instituciji kao što je UNESCO, ali mi je još draže kada vidim da je moj crtež zvanični simbol cele izložbe. Po mom saznanju ovo je prvi put da neki umetnik iz Srbije izlaže u ovoj prelepoj zgradi. Ambijentalna instalacija „Teorija jedinstva“ koju sam prošle godine izložio u Bali-begovoj džamiji u Nišu (Salon 77) svakako je bila razlog za poziv koji sam dobio od organizatorke ove izložbe Ekaterine Kručkove. Ovo je samo početak naše saradnje. Prvi put je neki moj rad ponuđen na aukciji koju vodi „Sotbi“ pa mi je i to vema interesantno. Ovo je humanitarna izložba i svi prihodi će biti namenjeni Obali slonovače. Nadam se da će uskoro biti prilike da učestvujem i u drugim humanitarnim projektima usmerenim na pomoć i našoj zemlji – ističe Vojislav Radovanović.

Glavna organizatorka događaja Ekaterina Kručkova (Ekaterina Kruchkova), ističe ogroman značaj ovakvih izložbi, i izražava zahvalnost umetnicima koji su se odazvali njenom pozivu. Takođe je najavljeno da će se na svečanoj ceremoniji 20. maja, javnosti obratiti specijalni gost ove manifestacije, gospodin Filip Kupri Ajfel (M Philippe Couperie Eiffel) praunuk čuvenog francuskog konstruktora i inženjera Gustava Ajfela. Aukciju umetničkih dela zakazanu za 20. maj, obaviće jedna od najznačajnijih aukcijskih kuća, Sotbi (SOTHEBY’s). Tom prilikom biće ponuđeno ukupno 63 umetnička rada. Izložba je humanitarnog karaktera jer će sredstva prikupljena tom prilikom biti usmerena na projekat pomoći poboljšanju javnog zdravlja i sanitarnih uslova u gradskim i prigradskim sredinama Republike Obale Slonovače.

Foto: press