Ekološka inicijativa: Komšije, sakupite PLASTIČNI OTPAD i od njega napravite ULIČNI NAMEŠTAJ

ulični nameštaj reciklirana plastika

Istraživački i dizajnerski studio The New Row, sa sedištem u Roterdamu, proširila je svoju inicijativu „Print your city” i u ovoj akciji udružila se sa The Zero Waste laboratorijom u Solunu. Projekat je osmišljen tako što poziva građane da svoj plastični kućni otpad donesu u laboratoriju, kako bi se od njega dizajnirao ulični nameštaj uz pomoć 3D štampača, robotske ruke i postrojenja za reciklažu, i to na licu mesta.

Ako želite, uredite sami javni prostor u svom kraju

Roterdamski studio, zajedno sa grčkom The Zero Waste laboratorijom, istražuje mogućnosti i zainteresovanost učešća građana u transformaciji javnih prostora recikliranjem gradskog plastičnog otpada. Pored pretvaranja otpada u nameštaj, građani mogu da saznaju nešto više i o procesu reciklaže plastike, o kružnoj ekonomiji, ali mogu i sami da dizajniraju nove komade nameštaja za svoje četvrti.

ulični nameštaj od reciklirana plastika otpad
Projekat “Print your city” u Solunu, Grčka Foto: @stefanos tsakiris

Izaberite dizajn i lokaciju

Zainteresovani pojedinci mogu da izaberu dizajn uličnog nameštaja, ali i da odaberu željenu lokaciju na kojoj bi želeli da ga postave. Od recikliranog materijala moguće je napraviti: stalak za bicikle, mini teretanu, lonac/saksiju za drvo, činiju za hranjenje pasa ili policu za knjige. Zanimljivo je da se oblik predmeta zasniva na ergonomskim zakrivljenostima koje odgovaraju opuštenom držanju ljudskog tela. A na svakom komadu nameštaja zakačena je metalna pločica koja označava kilograme plastike iskorišćene za njegovo stvaranje.reciklirana plastika ulični nameštaj Projekat “Print your city”/ Grčka Foto: @stefanos tsakiris

 

Foto @stefanos tsakiris