SAJBER BUKVAR: VODIČ ZA LEPO PONAŠANJE DECE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Misli pre nego sto postujes

Telenor fondacija i njen partner kompanija Huawei, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva unutrašnjih poslova i UNICEF-a, 15. marta, u Sava centru organizuje Sajber bukvar – edukativni program za 3.800 osnovaca na kome će učenici petog i šestog razreda osnovnih škola moći bolje da se upoznaju sa pravilima dobrog i bezbednog ponašanja na internetu. Zvezde iz sveta muzike, televizije i sporta, među kojima će biti i Ajs Nigrutin i mlade YouTube zvezde Yasserstain, kroz muziku i skečeve objasnće deci koliko je važno sačuvati privatnost na društvenim mrežama, šta se krije iza lažnog predstavljanja i koliko je zaista opasan „hejt“. Pod parolom: Misli pre nego što postuješ, ne veruj svemu što je napisano, pevačica Sara Jovanović i glumac Bojan Ivković prisutne će sprovesti kroz priče o „lajkovanju“, „emotikonima“ i drugim pojmovima iz Sajber bukvara namenjenog najmlađim korisnicima društvenih mreža.
Sajber bukvar nadovezuje se na inicijativu „Zaustavimo digitalno nasilje“ koja je usmerena na promovisanje kvalitetnih, edukativnih i zabavnih sadržaja na internetu, ali i na kontinuirano podizanje svesti o postojanju digitalnog nasilja i širenju znanja o tome kako da se zaštitimo od njega. Do sada je raznim akcijama učestvovalo oko 15.000 dece i 4.000 roditelja i nastavnog osoblja, a podršku tom projektu pružili su i nacionalni ambasadori UNICEF-a Ana Ivanović i Novak Đoković.
Svesni uticaja Fejsbuka na decu, Telenor Fondacija je sa partnerima kreirala Fejsbuk stranicu „Biraj reči, hejt spreči“ sa ciljem da se putem aktiviranja na društvenim mrežama deca ohrabre da promovišu i šire pozitivne poruke i kvalitetne sadržaje na internetu i ujedno dignu glas protiv nasilja. Aktivacijom SOS platforme koja je dostupna na ovoj Fejsbuk stranici žrtvama i svedocima digitalnog nasilja je omogućemo da nasilje prijave i spreče u realnom vremenu i dobiju neophodnu online pomoć stručnjaka.

Foto: press