SAMIT NESVRSTANIH: POČINJE FESTIVAL SKEJTBORDA I UMETNOSTI U BEOGRADU

Svoje prvo izdanje u Beogradu festival Samit Nesvrstanih imaće od 12. do 15. septembra 2019, a tokom četvorodnevne manifestacije Beograd će mnogim skejtborderima biti centralno mesto na Balkanu, dok će se najbolje daske ujedinjeno voziti ulicama grada.
Samit Nesvrstanih je pre dve godine nastao kao ulično skejt takmičenje, a prerastao je u četvorodnevni festival obogaćen izlagačkim radom, filmskim projekcijama, muzičkim programom kao i DIY i video-foto radionicama. Samit Nesvrstanih je jedinstveni festival multimedijalnog sadržaja koji okuplja najbolje skejtere, umetnike i brojne goste iz Evrope i sveta.Program traje od jutarnjih do kasnih večernjih časova na različitim lokacijama u gradu: Kvaka 22, Dom omladine Beograda, Dorćol Platz, klubovi Dim i Drugstore. Svakodnevne radionice, koje kreću u podne, vode Tomaš Šantl i Raul Žgomba (foto-video radionica) i Boldrider crew (DIY).
Večernji program imaće multimedijalni karakter (izložbe, projekcije, muzički program) i dešavaće se na više gradskih lokacija (Izlagači: Soy Panday, Glen Fox, Filmovi: “Ye Olde Destruction”, “Indian Express”; Bendovi: Sveta Pseta, Ne tamo). Centralni događaj festivala je skejt takmičenje koje se održava 14. septembra i vozi se kroz grad, na dve lokacije – Trg Slavija i Savski kej (kod Zappa barke).
Samit Nesvrstanih vožnjom ulicama i trgovima Beograda vraća skejtbordingu njegov inicijalni urbani stil, a slavljenjem lepote uspešnog trika umesto individualnog pobednika vraćamo se prvobitnom sportskom duhu.
Ideja koja objedinjuje sva četiri dana Samita Nesvrstanih je da se prenese znanje, iskustvo i ljubav iz svakog segmenta skejt kulture proleterima kojima je skejt svakodnevnica, ali i da se skejt subkultura predstavi publici koja je susreće po prvi put.
Podrška Festivala: Beanz, Magenta skateboards, Dom Omladine, Drugstore Beograd, Kvaka 22, Dorćol Platz, Klub 20/44, Dim Sam, NNK brod.

Foto: press