SLIKE TALENTOVANIH SRPSKIH UMETNIKA PREDSTAVLJENE U AMBIJENTU ŠVAJCARSKE REZIDENCIJE U BEOGRADU

P_20150630_220731

Izložba dvojice vizuelnih umetnika, Dragana Bibina i Borisa Lukića, koja je otvorena u rezidenciji švajcarskog ambasadora Jean-Daniel Ruch-a pokazuje izuzetan potencijal mlade srpske likovne scene i suštinski drugačiji odnos prema društvenom kontekstu umetnosti.

Dela predstavljenih mladih autora iz Novog Sada povezuju jak emotivni naboj, individualni pristup tehnički savršenom izvođenju radova i oblikovanju autentičnog likovnog govora, koji tretiraju kao sredstvo izraza i angažovanog odnosa posmatrača, odnosno korisnika umetnosti. Boris i Dragan poznaju se i sarađuju od srednje škole; razmenjuju iskustva i stavove naročito u pripremnim fazama izvođenja dela koje traju po više meseci.

P_20150630_192148

Boris Lukić (1985.) profesor je na predmetu crtež u Srednjoj školi za dizajn „Bogdan Šuput“ i svoj rad objašnjava kao stalan istraživački proces: „Figuracija je uvek aktuelna i realizam kao takav nije prevaziđen jer se tehnološki i fenomenološki menja kroz vreme, baš kao i njegove interpretacije. Kroz svoje školovanje i kasniji razvoj nastojao sam da pronađem izraz koji je adekvatan za opis čoveka savremenog sveta; tako često primenjujem različite vrste tehnika ili kombinujem više njih. Neka od uporišta za svoj rad nalazio sam kod Gistava Kurbea, Dijega Velaskeza, u pop artu i kontra kulturi.“

P_20150630_221509Veliki, srednji i mali formati u svetlom i prozračnom ambijentu švajcarske rezidencije podstiču na razmišljanje o ulozi savremene umetnosti, kao što poruke sa slika odzvanjaju u tišini pročišćenog enterijera, neopterećenog dekorativnim elementima i detaljima. Monohromatski okviri, pejzaži sa životinjama, promišljeni odnosi čistih površina kao što su nebo, vrata, podovi… u radovima Dragana Bibina su osnova za opisivanje dubokih slojeva ljudske psihe: „Bavim se teškim emocijama i spektar sive je taj koji omogućava da ih prikažem. Proces realizacije prikazanih slika trajao je od januara ove godine, a njemu je prethodilo vreme priprema tokom kojih primenjujem više medija.“

P_20150630_191603Kontroverzni sadržaji, poimanje ženskog tela u savremenoj kulturi, zaleđeni trenuci u kojima je uhvaćen i dat ljudski nespokoj prenet kroz prikaze životinja uvlače posmatrača u najviši sloj dela i ostavljaju mu mesto i vreme za doživljaj i čitanje slike koja je suveren akter u harmoničnom i mirnom okruženju rezidencije na Senjaku! Ovaj prostor svojom nenametljivošću ustupa mir i jasne vizure za upuštanje posmatrača u dijalog sa radovima, koji paralelno teče sa dijalogom i prepoznavanjem emotivnih, poetskih i misaonih faseta naše ličnosti.

IMG-20150630-05238Kustos postavke, švajcarski pisac i publicista David Laufer ovom i nizom planiranih izložbi želi da ukaže na umetničku snagu mlade srpske scene i značaj njenih protagnista kao najboljih ambasadora Srbije u svetu: „Želimo da prikažemo kroz dva izuzetna primera šta sve mogu da ponude danas srpski umetnici. Ispred sebe imamo kombinaciju dva elementa koja čine vrhunsku umetnost: duboko značenje koje je praćeno perfektnom tehničkom realizacijom. Odabrali smo prostor rezidencije jer se na ovom događaju ne radi samo o umetnosti, već i o diplomatiji – tiče se slike Srbije u međunarodnoj zajedinici, a radi se i o biznisu, jer smatramo da su mladi umetnici jedan od najboljih srpskih prozivoda, jednako kada je reč o imidžu zemlje, kao i kada govorimo o pozicioniranju na umetničkom tržištu. Srbi i srpske vlasti mogu biti ponosni na tako briljantne ambasadore.“

IMG-20150630-05232

Dragan Bibin je rođen 1984. u Zrenjaninu. Diplomirao je i završio master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Izlagao je u Novom Sadu, Beogradu, Njujorku i Los Anđelesu, na samostalnim i kolektivnim izložbama. Dobitnik je Gran prija 46. Zlatnog pera Beograda. Zastupa ga galerija „Arcadia Contemporary“ u Njujorku.

P_20150630_221421Boris Lukić je rođen u Sarajevu 1985. U Novom Sadu živi od 1998. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na smeru Slikarstvo 2003; masterirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2007, a od 2008. je član ULUS-a (Udruženje likovnih umetnika Srbije). Imao je sedam samostalnih izložbi, a učestvovao je i na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

P_20150630_220823

Jean-Daniel Ruch, ambasador Švajcarske u Srbiji, podržao je ideju promocije istaknutih srpskih stvaralaca kao nosilaca ne samo izuzetnih dostignuća na polju vizuelnih umenosti, već i kao istaknutih kreatora slike društva.

Izložba je realizovana uz podršku Švajcarske ambasade u Beogradu i Holiday Inn Express Belgrade – City!

Foto: Folder 39