SRPSKI JUNACI KOSOVSKE BITKE – VLADARI VEČNOSTI: IZLOŽBA SLIKA LJUBINKE ŠIBE FIMIĆ U GVARNERIUSU

ljuba

Izložba slika poznate likovne umetnice i pesnikinje Ljubinke Šibe FimićSrpski junaci Kosovske bitke – Vladari večnosti otvorena je u Gvarnerius centru, a posetioci će biti u prilici da pogledaju pastele i ulja na platnu sa nacionalnom tematikom koji dočaravaju likove i trenutke sudbonosne bitke za srpski narod, a ujedno predstavljaju autorkin omaž ne samo prošlosti, već i sadašnjosti.

Ljubinka Šiba Fimić rođena je 1944. u Novom Selu, kod Vrnjačke Banje. Prva Ljubinkina izložba organizovana je 1987. godine, a do danas je bilo više od 50 samostalnih izložbi u Srbiji, Poljskoj, Rusiji, Kubi, Kini, Nemačkoj i na Kipru. Izložba „Put za Havanu“, posvećena revolucionarima Če Gevari i Fidelu Kastru, posle Beograda predstavljena i u Havani, u kojoj se i danas nalazi. Autorka je tim povodom bila i gošća porodice Ernesta Če Gevare. Veliki uspeh doživela je izložba slika „Kina“, koja je predstavljena u gradu Vuhanu (provincija Hubej, Kina) i koju je do sada videlo više od 40.000 posetilaca, a ostala je deo trajne postavke ovog muzeja. Izložba „Dozivanje iz Angole“ promovisana je upravo u Gvarneriusu, u okviru obeležavanja dana kulture Angole, a obišla je sve zemlje sa portugalskog govornog područja. Postavka posvećena Putinu, istovremeno je bila i dar predsedniku Putinu, koji se, dirnut ovim gestom, autorki i lično zahvalio. O Šibi Fimić se piše kao o „neobičnoj autorki, sa prepoznatljivom igrom boja“, a njen stil je definisan kao „impresionizam koji dodiruje najdugotrajniji oblik stvaralaštva- realizam.“ Šiba Fimić piše i poeziju, a njene zbirke pesama su prevedene na četiri jezika.siba4
„Slikati za mene znači živeti i opstajati, jer kada slikam imam osećaj da izlazim iz “opsade” koja vlada svetom, koja obesmišljava duhovno stanje svesti, potcenjujući moralne vrednosti“, smatra Ljubinka Šiba Fimić. Postavka će trajati do 31. januara.

Foto: press