“Uvek i samo tvoja” – roman Olivere Jovanović o životnim pričama koje bi mogle da budu i naše

Roman Uvek i samo tvoja Olivere Jovanović je modernistički roman o ljubavi i smrti, o intimnom svetu junakinje koja je ispričala ovu priču. Novi roman u izdanju izadavčke kuće Vulkan razlikuje se od prethodno objavljenih Oliverinih romana po tome što se u njegovom središtu ne nalaze istorijska dešavanja, već intimni svet junakinje.

uvek i samo tvoja

Roman “Uvek i samo tvoja” upoređuje snagu ljubavi sa sudbinom

U knjizi Uvek i samo tvoja Olivera Jovanović upoznaje nas sa junakinjama čije životne priče, na prvi pogled, izgledaju tako da bi mogle da budu priče svakoga od nas. Beležeći pojedinosti iz života svojih junakinja, ona oslikava njihove portrete, neprestano sameravajući snagu ljubavi naspram onoga što nazivamo usudom ili sudbinom. Upoređujući svoju novu knjigu sa prethodnim – Vreme je ljudsko talas na kamenu, Putnik sa lažnim pasošem i Pesma zovinog pruta, Olivera Jovanović ukazala je da je roman Uvek i samo tvoja pisala u prelomnim životnim trenucima i da joj zato za pisanje nije trebalo obimno istraživanje, koje je preduzimala za prethodne romane. Ovoga puta, kako je naglasila, istraživačku građu je već imala u sebi.
– Nije lako okrenuti ogledalo prema onim delovima sebe, koji ti se ne dopadaju, ili sa kojima ne želiš da se suočiš. Ali, pisanje suštinski jeste i beg i suočavanje, a ja sam to veoma intenzivno proživela pišući ovu knjigu – konstatovala je autorka Olivera Jovanović.

Roman je oblikovan kao konzistenta celina

Marija Radić, urednica srpske književnosti u Vulkan izdavaštvu, na predstavljanju knjige istakla je da je roman oblikovan kao konzistenta celina, u kojoj je zastupljena savršena narativna logika:
– Ovaj roman je zasnovan na pričanju priče, i to je važno u kontekstu savremene književnosti upravo zato što je priča izgubila svoje mesto. Zamenilo ju je ispovedanje“.
Kao značajnu odliku romana navela je i esejističke pasaže. Potom se osvrnula na jezik i stil, ističući lepotu rečenice i njenu bogatu sintaksičku strukturu.

Olivera Jovanović autor Uvek i samo tvoja

Foto: press