VENSAN KASEL U NAJNOVIJEM FRANCUSKOM OSTVARENJU “NEOBIČNI”

Nakon što je francuski film Neobični (Hors normes/The Specials) prikazan na poslednjoj večeri renomiranog filmskog festivala u Kanu, ovog decembra naćiće se i u domaćoj bioskopskoj distribuciji. U najnovijem ostvarenju reditelja Erika Toledana i Olivija Nakača, poznatim po delima koji balansiraju između drame i komedije, glavna uloga poverena je poznatom francuskom glumacu Vensanu Kaselu (Vincent Cassel). Privučen idejom autora da se, kao i u filmu “Nedodirljivi” (2011.) bave stvarnim događajima, životnim temama i pričama o socijalno ugroženim grupama, sa zadovoljstvom je prihvatio ulogu u filmu.
– Kada su mi ponudili ulogu u filmu, objasnili su mi koliko im je on važan. Dugo vremena su planirali da ga snime, ali se nisu se osećali spremnim. Sećam se da nisu imali ništa napisano kada smo se prvi put sastali i samo sam ih zamolio da me ne teraju da čitam 12.000 stranica scenarija, da mi se ne žuri i da ću ih sačekati – rekao je Kasel koji je zbog potreba ovog filma radio sa autističnom decom i odraslima:
– Provodio sam vreme sa njima. Neki od njih su prilično snažni. Jednog dana, Erik i Olivije su me odveli da me intervjuišu za list koji izdaju autistični tinejdžeri i odrasli. I to iskustvo je delovalo kao pokretač – objasnio je Kasel.
Godine 2015. Olivije i Erik snimili su 26-minutni TV dokumentarni film pod nazivom “We Should Make a Film About It” u kom su detaljno opisali rad dveju francuskih organizacija koje su brinule o mladim ljudima sa autizmom, pogotovo onima iz siromašnog okruženja koje je društvo zapostavilo. Namera je bila da im pomognu da se reintegrišu u društvo.
Osim Vensan Kasela u ostalim ulogama našli su se i Reda Kateb (Reda Kateb), Lina Kudri (Lyna Khoudri), Helen Vensan (Hélène Vincent), Aloiz Suvaž (Aloïse Sauvage) i drugi.
Film “Neobični” u bioskope stiže 19. decembra 2019.

Foto: press