Blue Monday: 5 načina da preživite najtužniji dan u godini

Foto: Tomas Tuma/Unsplash

Predviđa se da će 18. januar 2021. biti najtužniji dan u godini do sada, ali – ne mora tako da bude. Blue Monday ili Plavi ponedeljak, Tužni ponedeljak navodno je najdepresivniji dan u godini. U kalendaru je to uvek  treći ponedeljak u januaru, kada nas, onako odjednom “stegne” kombinacija post prazničnog bluza, krivice zbog donetih novogodišnjih odluka koje smo odmah zaboravili, hladnoće, oblačnog vremena i drugih “mračnih” faktora.

Od marketinga, do mita

Ove godine taj posebno tmuran dan pada 18. januara 2021. godine, a da li treba da se brinemo zbog njega? Paaaa, ne. Mit o Plavom ponedeljku progoni svet od 2005. godine, a sve zahvaljujući reklamnoj kampanji kompanije Sky Travel. Britanski psiholog, life couch i “savetnik za sreću“Cliff Arnall pomogao je ovoj kompaniji da osmisli kampanju i razvije jednačinu za izračunavanje ovog najdepresivnijeg dana u godini. A Sky Travel ga je iskoristio da ubedi ljude kako je Plavi ponedeljak pravo vreme za planiranje odmora i borbu protiv ovog zimskog zatišja. Tokom godina, Arnall je postao aktivista #StopBlueMonday pokreta, a Blue Monday – više nežna šala nego bilo šta drugo.

Zimski bluz ili sezonski afektivni poremećaj

Ali, ono što je tačno je da je januar jedan od najhladnijih meseci u godini na severnoj hemisferi, sa brutalnim vremenom, sivim nebom, a sada još i život u karantinu… pa može li gore. Novogodišnji ukrasi skinuti, jelke raskićene, a do proleća ima još meseci. Iako je Plavi ponedeljak samo mit, zimski bluz ili sezonski afektivni poremećaj vrlo su stvarni, a januarsko tipično loše vreme samo ih podstiče.

Psiholozi imaju savet

Bez obzira da li verujete u mit o Plavom ponedeljku ili samo osećate delić zimskog bluza, psihijatar dr Margaret Seide, ima 5 načina da se osećate dobro ili bar bolje, ako ste u “bedaku”, tog 18. januara.

1. Dr Seide kaže da bi trebalo da planiramo nešto za sredinu te treće nedelje. Moramo, kako kaže, da prestanemo da budemo kruti i svu akciju ostavljamo za vikend. Kada je u sred radne nedelje, neće biti vremena u ponedeljak da se razmišlja o Tužnom ponedeljku. Možete da organizujete zoom druženje sa najboljim drugaricama, možete da kuvate zajedno, da prelistavate i komentarišete stare modne magazine, da povadite stare albume sa fotografijama i komentarišete društvo iz škole…

2. Sve zabranjeno u januaru – zaboravite tog 18. I dijetu, i da ne okusite ništa slatko, i da ne kupite ništa novo tog dana. Uradite sve suprotno i sve zabrane koje ste sebi nametnuli – pogazite.

3. Vežbajte hygge i pravite se da ste iz Danske. Bar na jedan dan. Ušuškajte se na krevetu, u fotelji, gde god, popalite mirisne ili obične sveće u svakom kutku sobe, napravite sebi neki omiljeni slatkiš ili jelo… učinite sve da vam bude lepo i da uživate tog dana.

4. Sredite svoj prostor. Prema nekoliko studija o životnom prostoru, okruženje, odnosno prostor u kome boravimo igra veliku ulogu u našem raspoloženju. Promenite raspored nameštaja u nekoj sobi, zamenite prekrivače ili ukrasne jastuke, reorganizujte police za knjige. Sređivanje životnog prostora uvek podiže raspoloženje, pa taj oprobani recept iskoristite i 18.

5. Probajte svetlosnu terapiju. To u ovom korona vremenu i nije baš izvodljivo/preporučljivo, ali možete da iskoristite prirodnu svetlost. Izađite napolje, čak iako je tmuran dan. Ili sedite pored prozora i čitajte, zanimajte se, a ako se pojavi i neki tračak sunca, dobo će nam prijati i malo vitamina D. A sunce i svetlo su jednačina za dobro raspoloženje. Njoj ništa ne može ni mit o najtužnijem ponedeljku u godini!