Čarobna šuma u Pančevu održana kao prvi deo Re:Connect festivala

Čarobna šuma, u Gradskoj šumi u Pančevu, kao prvi deo Reconnect festivala, otkrila je čari prirode deci iz Dolova i Banatskog Novog Sela.  Cilj Reconnect festivala je osnaživanje zajednica, ali i osnaživanje veze ljudi i prirode, podizanje ekološke svesti i podrška zelenoj tranziciji grada Pančeva. Za oko 120 mališana iz osnovnih škola organizovane su obrazovne radionice, šetnja šumskim stazama, radionice pravljenja predmeta od zemlje i sena, radionice o pticama, flori i fauni gradske šume.

Čarobna šuma na obalama Tamiša i Dunava

Radionice su organizovane u saradnji s Društvom za proučavanje i zaštitu ptica Srbije, Centrom za zemljanju arhitekturu, Biološko istraživačkim društvom Josif Pančić, Planinarsko ekološkim klubom SOKO i Kajak klubom Sportiko. Gradska šuma nalazi se na obalama Tamiša i Dunava, a pristup je omogućen brodićima, s polaskom u grupama iz Pančeva.
– Osmišljavati ovakve projekte za naše najmlađe vrlo je važno, jer oni su generacija koja je rođena sa činjenicom da je ekologija neodvojiva od etike. Stoga ih moramo podržati kao ambasadore te ideje, osnažiti ih svim mogućim sredstvima kako bi bili pravi Eko Akademci, koji se bore za zdraviju budućnost naše jedne jedine divne plave planete – kaže istakao je Mladen Hrvanović, kreativni direktor Reconnect festivala.

čarobna šuma reconnect pančevo

 Ekološko edukativna radionica ’’Uprirodi se’’

Sve aktivnosti bile su prilagođene uzrastu dece, a podrazumevale su šetnju šumom, potragu za blagom, prepoznavanje biljaka i životinja koje nastanjuju ovu šumu, pravljenja kućica od zemlje i prirodnih materijala, kao i mnoge druge. Takođe, jedna od omiljenih radionica bila je ekološko edukativna radionica ’’Uprirodi se’’, inspirisana istoimenim TV serijalom na RTS 1, čiji je cilj razvijanje svesti o potrebi i mogućnostima ličnog angažovanja dece u zaštiti životne sredine. Radionicu su vodili junaci ovog serijala, Šumenko, Brzometlica Čistić, Pirata Reciklata i Pomoćnici, koji su zajedno sa decom pravili hotel za bubice, bombice biljnog semena, saksije od recikliranog materijala, kao i instrumente od prirodnih materijala.
Organizovale su se i aktivnosti za odrasle – kajak tura po Tamišu, radionice prisutnosti i naravno šetnja prelepom Pančevačkom šumom.

Čarobna šuma deci otkrila sve šumske tajne

– Raditi na ekološkim projektima, sa društveno odgovornim kompanijama kakva je CWP, je i čast i privilegija, a najlepše je kada projekat uključuje i decu. Presrećan sam što smo mališanima priredili pravu malu šumsku bajku, a sjaj u njihovim očima nakon šetnje šumom i radionica najlepši je rezultat ovog projekta. Želja nam je da podsetimo naše sugrađane, a posebno one najmlađe, na lepotu i radost boravka u prirodi, da inspirišemo roditelje da povedu svoju decu u šumu ili pored reke, i otkriju razne zabavne i edukativne aktivnosti u kojima mogu zajedno da uživaju – naglasio je Srđan Stanković, programski direktor Reconnect festivala.

čaroba šuma reconnect

Deca su nosioci budućeg održivog razvoja

Kroz ove inicijative, kako je navela Tijana Gajić, ESG direktorka kompanije CWP, cilj je približiti ljude prirodi, i osnažiti vezu prirode i ljudi, jer iz te veze neminovno dolazi do želje da se zaštiti priroda i brine o njoj:
– Ta briga je osnov odgovora na trenutne ekološke izazove sa kojima se suočavamo. Posebno smo usmereni na decu, kao nosioce budućeg održivog razvoja. Za njih smo osmislili specijalan edukativan i zabavan sadržaj, koji za cilj ima podizanje ekološke svesti i učenje o načinima na koji možemo da brinemo o biljkama i životinjama sa kojima delimo naš životni prostor na ovoj planeti.
Posle čarobne šume, tokom 2022. godini očekuju nas još dva segmenta festivala Reconnect, usmerena ka podizanju svesti o ekologiji, očuvavanju prirode i podršci Pančevu u zelenoj transformaciji.

čarobna šuma reconnect pančevo

Foto: Zanatska fllmska zajednica