„ČOVEK PO TVOJOJ MERI“ – nemačka romatična komedija na letnjem reportoaru bioskopa

Čovek po tvojoj meri je nemačka romatična komedija koja nas navodi na pitanje “šta ako savršen čovek zaista postoji – čovek koji poklanja pažnju, sprema večeru, posle toga opere sudove, ispunjava svaki, pa i najmanji hir… Zar to nije čovek iz snova? Pa, oko 93 odsto Nemica bi se saglasilo sa tim, ali šta je sa preostalih 7 procenata? Film „Čovek po tvojoj meri“ (Ich bin dein Mensch / I’m Your Man) upravo se bavi tom temom.

čovek po tvojoj meri

„Čovek po tvojoj meri“ je potresna ljubavna komedija

Film je premijerno prikazan na ovogodišnejm Berlinalu, na kome je glavna glumica Maren Egert, koja igra naučnicu Almu, dobitnica nagrade Srebrni medved za najbolju žensku ulogu. Ova nemačka potresna ljubavna komedija počela je da se prikazuje u domaćim bioskopima. Kako bi finansirala svoje studije, naučnica pristaje da učestvuje u neuobičajenom eksperimentu – tri nedelje mora da živi sa robotom, koji liči na čoveka koji treba da je usreći.

Bizarna mešavina naivnosti i romantike

Rediteljka ovog ostvarenja Marija Šrejder, nemačka glumica, rediteljka i producentkinja o svom filmu je rekla:

– Režiranje komedije je zaista zabavno. Priča počinje sastankom na slepo, tu je starinski bal, na kome se upoznaje dvoje ljudi, od kojih se ne zna ko je čudniji. Alma zna koga će upoznati, tako da je spremila čitav niz pitanja, a on je programiran na flert. Bizarna mešavina naivnosti i romantike“. 

Možda je ovo priča o budućim ljubavima, a možda je i kritika traganja za savršenstvom koje, na kraju dana, nije veoma uzbudljivo. U ulozi humanoidnog robota Toma, našao se glumac Dan Stivens („Dauntonska opatija“, „Lepotica i zver“), koji je dočarao šarmntnog, duhovitog i besporekornog robota napravljenog po Alminoj meri.