Patrizia Italiano morska bića i Sicilijanace pretvara u keramičke figure

Patrizia Italiano živi na Siciliji, između mora Eolskih ostrva i grada Palerma, a keramika je oduvek bila njena strast. Ostrvo Filicudi je za nju izvor inspiracije i istraživanja. Ručni rad i kreativnost pratili su je u svakom trenutku života. Kao mlada izlagala je u Milanu, Njujorku, Tokiju, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugim zemljama i ponovo je počela da radi posle dužeg perioda neaktivnosti sa nezavisnim umetničko-zanatskim ateljeom.

Patrizia Italiano keramika

Patrizia Italiano voli glinu i more

Svaki rad je rezultat njene domišljatosti i kreativnosti, a kao svoje velike strasti izdvaja glinu i more, koji su je uvek pratili. Filicudi je saučesnik njenog života, kako ume da kaže – to je magično ostrvo koje ludo voli i koje uvek nosi u sebi, sa njegovim bojama, mirisima, beskrajnim pejzažima, zalascima sunca, stazama za mazge… njegovim morem, plavom, zelenom pa opet plavom bojom, koja vas tera da zamišljate podvodne svetove, ribe, rakove, školjke, delfine…

Patrizia Italiano keramika

 

Sirene kao arhetip ženstvenosti

Skulpture koje pokušava da oživi prožete su njenom Sicilijom – one predstavljaju glave prodavaca i sirena uobličenih u ćupove i vaze, dok su mediteranska jela oslikana na velikim tanjirima… Sirene su za Patriziu Italiano arhetip par excellence ženstvenosti. Pretvorila ih je u svoje skulpture – namigujuće, zavodljive i zlobne, slatke i strastvene ribe-žene.
Kolekcija keramike “sellers of Sicily” (prodavci Sicilije) nastala je iz ljubavi prema njenom gradu, Palermu, sa njegovim pijacama, mirisima, njegovom hranom natopljenom vekovnom kulturom i istorijom, koju pokušava da protumači savremeno i pomalo ironično.
Ako biste komad keramike u svom domu, sa potpisom Patrizia Italiano, pišite joj.

Patrizia Italiano keramika

Patrizia Italiano keramika

Patrizia Italiano keramika

Foto: Instagram @patriziaitalianoclay