Eames “mačka” stolica pojaviće se u prodaji ovog leta

Eames “mačka” stolica pojaviće se ovog leta u prodaji, i to u ograničenoj seriji, najavila je kompanija Vitra, koja je čuvenu Eames stolicu lansirala 1950. godine. Eames Shell stolica bila je prva svetska industrijski masovno proizvedena stolica, napravljena od plastične školjke, koja se oslanja na niz različitih baza. Brzo je postala ikone dizajna 20. veka. U saradnji sa Eames Office i Herman Miller kućom, kompanija Vitra reprodukovaće kultnu fotelju od fiberglasa u ograničenom izdanju sa originalnim crtežom umetnika Saul Steinberga.

eames mačka stolica
Foto: vlasništvo Vitra kompanije

“Žena koja se odmara” i “mačka” stolica jedina dva preostala primerka

Eames Shell stolice su bile prve svetske stolice sa sedištem i naslonom oblikovanim od jednog komada, masovno proizvedjene. Organskog oblika, kao što ime serije dočarava, stolice su prvobitno bile distribuirane u SAD, a zatim su se pozicionirale i na evropskom tržištu zahvaljujući saradnji sa kompanijom Vitra. Ergonomske i neverovatne lakoće, prvi primerci Eames stolica privukli su pažnju arhitekte Saula Steinberga, koji je posetio Eames Office u Los Anđelesu.

Rumunsko-američki umetnik Saul Steinberg poznat je po svojim humorističnim i provokativnim skicama, a kada je otišao kod prjatelja u Eames Office spontano je uzeo četkicu i, nakon što je iscrtao neke živopisne crteže na nameštaju, podovima i zidovima studija, naslikao je i nekoliko crteža na nizu stolica. Vijugav dizajn nove stolice ga je oduševio, pa ju je iskoristio kao osnovu za seriju crteža, među kojima su bile žena koja se odmara i mačka (jedina dva originalna dela koja su još ostala od te umetničke sesije).

Vitra Eames stolica
Foto: vlasništvo Vitra kompanije

Eames stolica “mačka” od sredine juna ponovo u prodaji

Danas kompanija Vitra lansira specijalno ograničeno izdanje Eames stolice sa Steinbergovom mačkom i od 14. juna 2023. biće dostupno 500 komada. Na ovom projektu Vitra je sarađivala sa Eames Office i Herman Miller kućom, angažujući specijalizovanu firmu da skenira originalnu stolicu kako bi generisala šablon koji je postao polazna tačka za novi dizajn. Ovo je omogućilo kompaniji da reprodukuje Steinbergov rad sa što je moguće više detalja, pažljivo rekreirajući njegov crtež na modernoj verziji stolice.

Vitra Eames mačka stolica
Foto: vlasništvo Vitra kompanije
Foto: vlasništvo Vitra kompanije