Film BENEDETA Pola Verhovena erotskim nabojem i političkim intrigama ispituje moć organizovane religije

Film-Benedeta-Pol-Verhoven
Film Benedeta Pola Verhovena prošle godine proglašen je najprovokativnijim filmom, a pred publiku stavlja odabir – da li je film eksplicitna seksualizacija religije ili analiza institucionalnog položaja žena u sedamnaestovekovnoj Italiji kojom hara kuga?

Priča zasnovana na istinitom događaju

Pol Verhoven poznat je kao reditelj koji provocira i uzdrmava tlo klasičnim katoličkim uverenjima, subverzivnim delovanjem i ispitivanjem religijskih dogmi. Tvoj najveći neprijatelj je tvoje telo, ne bi trebalo da se osećaš prijatno u njemu – provlači se kao motiv u filmu koji svojim erotskim nabojem i političkim intrigama ispituje moć koju ima organizovana religija. Priča se zasniva na istinitom događaju, po knjizi Džudit Braun iz 1986. godine „Život lezbejke u renesansnoj Italiji“ koju je Verhofen izmenio u smislu da vezu između dve časne sestre nije odredio ni kao dobru, ni kao lošu.

Dva aspekta filma – žena koja pokušava da ima moć u vremenu kada je to nemoguće i homoseksualnost

Časna sestra iz 17. veka u Italiji ima uznemirujuće i ertoske vizije. Njoj pomaže opatica iz doma u kom žive i njihov odnos prerasta u romantičnu ljubavnu aferu.
– Odbijam da se plašim provokacije – ističe holandski reditelj Pol Verhoven, koji to dokazuje filmom  „Niske strasti“ u kojoj čuvena scena sa Šeron Stoun i dalje intrigira publiku. U filmu se javljaju dva aspekta – žena koja pokušava da ima moć u vremenu kada je to ženama gotovo nemoguće da ostvare, ali takođe i ugao gledanja katoličke crkve na homoseksualnost.
Pored festivalski priznate glumice Viržini Efira, koja je iznela rolu ekscentrične Bendete, za njom ne zaostaje ni glumica grčkog porekla Dafne Patakija, čije su širom razrogačene oči tokom celog filma na savršen način dočarale mladalačku zbunjenost, strast i strah od osude. U ulozi starije časne sestre, koja s podozrenjem gleda na Benedetu našla se čuvena francuska glumica Šarlot Rampling („Dina“, „Melanholija“).

Seksualnost spada u tri najvažnije stvari u životu

– Osećam da ne treba da odlučim u ime publike da li je Benedeta izmišljala ili nije, u svim svojim filmovima ostavljam otvorene opcije da sami odlučite koliko ćete verovati likovima. Jako mi je interesantno da prihvatam realnost sa više opcija. Takođe, seksualnost spada u tri najvažnije stvari u životu, zašto je ne prikazivati u filmovima?“, zaključuje Pol Verhoven.

Foto: press