Film “Duhovi u Veneciji” – još jedna doza napetosti i oduševljenja uz Herkula Poaroa

Film “Duhovi u Veneciji” (A Haunting in Venice) je triler reditelja Keneta Brane, koji se još jednom nalazi u ulozi oštroumnog belgijskog detektiva Herkula Poaroa. “Duhovi u Veneciji” snimljeni su prema motivima knjige čuvene “kraljice misterije” kako nazivaju spisateljicu Agatu Kristi, a reditelj i glumac Kenet Brana, zajedno sa scenaristom Majklom Grinom, priredio je fanovima ovog žanra neka nova iznenađenja. Inače, ovaj dvojac – Kenet Brana i Majkl Grin Dvojac snimio je i filmove Ubistvo u Orijent ekspresu” (2017.) i “Smrt na Nilu” (2022.), a njihov cilj je uvek da pokušaju da izazovu neku vrstu napetosti i oduševljenja.

film duhovi u veneciji

Film “Duhovi u Veneciji” iz Londona se premestio u Veneciju

Nakon razaranja Drugog svetskog rata oštroumni belgijski detektiv Herkul Poaro izgubio je veru u čovečanstvo i udaljio se od ostatka sveta, povukao se u slikoviti grad – Veneciju. Ipak, on se nevoljno upliće u seanse koje se održavaju u jednoj urušenoj venecijanskoj palati, u trenutku kada se dogodi ubistvo jednog od prisutnih. Poaro je u ovoj priči zaista pokušao da odustane. Video je mnoge zločine. Video je Drugi svetski rat, okrutnost čoveka prema čoveku i dosta mu je svega ili bar tako kaže.

Ne postoji ništa tako mistično kao venecijanske palate

U srcu priče je grad Venecija, jednako glavni “lik” kao i ostali, a scenarista Grin ističe da “ne postoji ništa tako mistično kao venecijanske palate”. Sam grad poziva na maglu i maske, i tako je mesto dešavanja u originalnoj verziji, za potrebe filmske priče premešteno iz Engleske u Italiju. Najnoviji film okupio je jaku glumačku ekipu i pored Keneta Brane – u filmu igra Mišel Jeo (Sve u isto vreme), kao i dobitnica nekoliko nagrada Emi – Tina Rej, ovaj put u ulozi autorke detektivskih romana Arijadne Oliver, velike prijateljice Herkula Poaroa.
“Uoči svih svetih” je knjiga po kojoj je snimljen film “Duhovi u Veneciji” prvi put je objavljena 1969. godine kao “Hallowe’en Party” i kao još jedan naslov u okviru Agatinog opusa u kojoj misterije rešava čuveni belgijski detektiv.

Foto: press