Film “Jadna stvorenja” nominovan u 11 kategorija za Oskara stiže u bioskope

Film Jadna stvorenja reditelja Jorgosa Lantimosa, koji je nominovan u 11 kategorija za nagradu Oskar, uključujući i nominaciju za najbolji film godine, od 8. februara 2024. naći će se u redovnoj bioskopskoj ponudi. Film je baziran na adaptaciji istoimene knjige škotskog pisca Alasdira Greja.

Za “Jadna stvorenja– Zlani lav u Veneciji

Svetsku premijeru Lantimosov film imao je na prestižnom festivalu u Veneciji gde je i osvojio glavnu nagradu – Zlatnog lava, a domaća publika imala je prilike da ga pogleda samo na Festivalu autorskog filma. Glavna uloga u filmu poverena je popularnoj američkoj glumici Emi Stoun, koja je upravo za ulogu Bele Bakster u filmu “Jadna stvorenja” ovenčana Zlatnim globusom za najbolju glumicu u žanru komedije ili mjuzikla, a takođe je nominovana i za pomenutu nagradu Oskar.

film jadna stvorenja
Emma Stone and Mark Ruffalo in POOR THINGS. Photo by Atsushi Nishijima. Courtesy of Searchlight Pictures. © 2023 20th Century Studios All Rights Reserved.

Film “Jadna stvorenja”o Beli Bakster oslobođenoj predrasuda svog vremena

Nakon filmova „Jastog“ i „Miljenica“ reditelj Jorgos Lantimos donosi pred bioskopsku publiku još jedno nesvakidašnje ostvarenje. “Jadna stvorenja” su film o mladoj ženi Beli Bakster kao centralnoj figuri koju brilijantni naučnik dr Godvin Bakster ponovo vraća u život. Nakon reanimacije Bela je sposobna ponovo da živi, iako nespretna i detinjasta u početnim etapama napretka, pod Bakterovom zaštitom ona je željna da sve iznova uči. Ipak, zbog žudnje za svetom koji joj nedostaje, zajedno sa uglađenim i razvratnim advokatom Dankanom Vederbernom beži od kuće, u vrtoglavu avanturu. Oslobođena predrasuda svog vremena, Bela postaje nepokolebljiva u svojoj nameri da se zalaže za jednakost i slobodu.

Pored Eme Stoun, u glumačkoj postavi našli su se i Vilijem Defo kao naučnik Bakster i Mark Rafalo, u ulozi advokata Vederberna, za koju je i nominovan za Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu. Scenario za film potpisuje Toni Meknamara.