Film “Stari hrast” ukazuje kako treba da izgleda funkcionalno društvo

Film Stari hrast (The Old Oak) još jedno je ostvarenje, drama poznatog britanskog sineaste Ken  Loacha, kojem su specijalnost socijalno-angažovane teme. Radnja filma, koji je stigao u naše bioskope, smeštena je na seveoistoku Engleske gde ljudi, zbog zatvaranja rudnika i opšteg zanemarivanja, napuštaju grad i svoje kuće, koje postaju sve jeftinije i dostupnije, što ovo mesto čini idealnom lokacijom za sirijske izbeglice. Na koji način ondašnji narod reaguje bez da se prvo lično upozna sa, najčešće majkama sa decom, koje su mimo svoje volje stigle u tuđinu i imaju jaku želju da se vrate u svoju državu, upravo opisuje najnovija priča koju je Ken Loach režirao prema scenariju koji potpisuje Paul Laverty.

film stari hrast

Film “Stari hrast”govori o modelu stvaranja funkcionalnog društva

“Stari hrast” je film tipičan za Ken Loacha koji je tih, ćutljiv, ali otvoren, ispituje život u pukotinama “polomljenog” društva sa dubokim saosećanjem, otvorenim besom i nešto više nade nego u drugim filmovima koje je režirao. Njegov rad je nepogrešiv, vođen žestokom moralnom jasnoćom i gnevom u ime ljudi koje su kapitalizam i britanska vlada, navodno konstruisani za dobrobit građana, ostavili iza sebe. Film nije zasnovan ni na jednoj istinitoj priči, već na mnogima, uključujući i one koje dele sirijske izbeglice koje su se naselile u najsiromašnijim gradovima severne Engleske.

Na pola filma glavni akteri skovali su plan za izgradnju veza između Sirijaca i seljana. Ipak, “Stari hrast” nema lak, holivudski kraj.

– Ovde se radi o solidarnosti, a ne o dobročinstvu. Oni koji imaju, daju onima koji nemaju. To je neophodan deo stvaranja funkcionalnog društva – poruka je ove drame, filma “Stari hrast”.

Foto: press