GALERIJA HAOS: LJUDSKA BORBA, BOL I PATNJA NA CRTEŽIMA GORANA VITANOVIĆA

Uz zvuke muzike Dejvida Bouvija sinoć je u Galeriji HAOS otvorena izložba Značajne promene Gorana Vitanovića koji se dva puta našao u užem izboru za Nagradu za crtež iz Fondacije Vladimir Veličković. Vitanović se u Galeriji HAOS predstavlja svojim najnovijim radovima, za koje istoričarka umetnosti Aleksandra Mirčić u svom tekstu za postavku izložbe kaže:
– Za Gorana Vitanovića umetnost je istraživanje unutrašnjeg intimnog sveta čoveka u trenutku promene, metamorfoze čovečjeg tela i duše, u stanju bola i patnje. Čoveka koji se u sebi bori sa svojim životom u svetu nimalo naklonjenom njemu. Bez ulepšavanja, čovek je predstavljen kao zver, kao izvitoperena životinja u duševnom i fizičkom bolu. Ovi radovi se bave iskonskim ljudskim borbama i retko uvode motive iz savremenog života. To je bezvremena borba čoveka sa samim sobom. To su slike bola koje nas režu onako oštro kakav je potez pera na samim crtežima, hirurški precizno. Mogu se uporediti sa onim iz anatomskog atlasa koji se raspada pred našim očima, krvari, deformiše se… Crtež se koncentriše na jednom delu papira da bi poput velikog praska u nekom sledećem trenutku ispunio belinu. Poput kasetne bombe, on je u naponu da izbaci oštrice nacrtane perom.
Goran Vitanović rođen je u Beogradu, 1. 6. 1977. godine. Diplomirao je na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Dragana Jovanovića. Godine 2000. boravi u Solunu na Univerzitetu Aristotelis kao gost-student u klasi profesora Manolisa Janadakisa. Priredio je do sada tri veće samostalne izložbe i učestvovao na brojnim grupnim izložbama. Crteži i slike Gorana Vitanovića nalaze se već u brojnim privatnim zbirkama širom sveta.

Izložba će trajati do 11. marta ove godine. Dobro došli!

Foto: press