Goran Rakić predstavlja 14 koloritnih dela velikog formata

Goran Rakić, slikar koji je na umetničkoj sceni Srbije prisutan još od kraja osamdesetih godina, predstaviće se beogradskoj publici samostalnom izložbom u galeriji Kvart, Bulevar Vudroa Vilsona 12 (TC Galerija). Postavka će trajati od 20. do 30.juna 2022. godine na kojoj će Rakić predstaviti najnoviju seriju slika na velikim formatima, u kojoj sintetiše svoja dosadašnja iskustva – od crteža, monohromije, kolorita. Ovu izložbu slika Gorana Rakića čini izbor od 14 radova, koji će publiku osvojiti na prvi pogled svojim koloritom i velikim formatom. Važnu odrednicu u razumevanju samog umetnikovog postupka čine nazivi radova – Dvoje, Kišni dan, Kola doktora Kostića, Nagoveštaj Vetra…

Goran Rakić kompozicije pravi od misli, boja i linija

Goran Rakić je slikar koji pripada generaciji umetnika, koja stupa na scenu krajem osamdesetih godina prošlog veka, predstavljajući se samostalnim izlaganjem. Period u kome stasava kao mladi autor, obeležila je pojava nove slike. Karakteristika ovog slikarstva je i ta da ono potpuno zanemaruje staru podelu na prezentativno (nefigurativno) i reprezentativno (figurativno).
– Ekpresivnost je posledica vizuelnog i emotivnog doživljaja stvarnosti u duhovitom i pronicljivom umu autora. To nije ona nerazumna i neukrotiva bujica nagona, već veoma znalački izbalansirana kompozicija sačinjena od misli, boja i linija, gde svaki potez ima svoje mesto, sve je postavljeno sa merom koja odiše harmonijom – ističe kustoskinja Ksenija Marinković, u katalogu Rakićevih dela.

Goran rakić ružičasti oblak
RUŽIČASTI OBLAK
goran rakić mrtva priroda
MRTVA PRIRODA
goran rakić dvoje
DVOJE
goran rakić bujica
BUJICA
goran rakić Ostaci grada
OSTACI GRADA

 

Goran Rakić je rođen 22. februara 1956. godine u Kragujevcu. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Sarajevu 1986. godine, u klasi profesora Milivoja Unkovića, odsek Slikarstvo. Postdiplomske studije je završio u Beogradu, na Fakultetu likovnih umetnosti, u klasi profesora Živojina Turinskog 1991. godine. Član je Udruženje likovnih umetnika (ULUS) od 1987. Bio je zaposlen kao redovni profesor na FILUM u Kragujevcu, gde živi i radi. Od 1988. godine do danas imao je oko 30 samostalnih izložbi, širom Srbije i Jugoslavije, a izlagao je i u Parizu i Vašingtonu. Njegovi radovi nalaze se u brojnim privatnim kolekcijama, kao i u muzejima.

Foto: press