Ivana Kalina Mitrović predstavlja ciklus radova “Zašto ne veruješ mojim lažima“

Umetnica Ivana Kalina Mitrović, na izložbi u O3ONE Art Space, predstavlja 16 crteža nastalih u poslednje tri godine, kao i instalacija u prostoru, koja nas uvodi u novi ciklus radova Zašto ne veruješ mojim lažima. Predstava Ivanine heroine i tekst koji prati sliku ukazuju na njenu ambivalenciju, koja se prepoznaje upravo u fikciji između snage i ranjivosti. Radove ove umetnice možete pogledati do 18. oktobra, u Dobračinoj 59b.

Ivana Kalina Mitrović

Ivana Kalina Mitrović svojim delima ukazuje na otuđenost

Sve kompozicije, kao i diktati naslova, insinuiraju otuđenost i aludiraju na raznorodne nemogućnosti komunikacije. Istovremeno, prisustvo prirodnih, ne-ljudskih elemenata, kao što su drvo ili dobermani, kao i kruna od rogova, koju ženska figura nosi, ukazuju na njen dosluh i intimnost sa prirodom. Ovi impulsi predstavljeni u radu nagoveštavaju vraćanje nade u mogućnost uspostavljanja balansa u narušenoj ravnoteži moderne jedinke.

Radovi nastali u protekle tri godine

Ivana Kalina Mitrović rođena je 1971. godine u Ivanjici, a diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1995, na slikarskom odseku. Magistrirala je na istom fakultetu 2003. godine, Odsek crtež. Od 1997. do 2007. godine radila je u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1995. godine. Izloženi radovi nastali su u poslednje tri godine i tokom rezidencijalnog boravka u Cité Internationale des Arts u Parizu 2022. godine.

Foto: press