Izložba IDENTITETI predstavlja radove umetnika mlađih generacija

Izložba IDENTITETI, peta po redu u okviru projekta galerije ARTEKolekcionar kao kustos i selektor, otvorena je u četiri izlagačka prostora ove galerije (Andrićev venac 4 i 12, Kralja Milana 3 i 48). Sve do 19. novembra, posetioci će biti u prilici da vide ovu značajnu izložbu, koja predstavlja radove umetnika mlađih generacija, čija su dela nastala tokom poslednjih šest decenija.

izložba Identiteti

Izložba Identiteti javnosti predstavlja dela u privatnom vlasništvu

Stvarajući u postmodernoj eri, lišenoj jasno definisanih stilskih pravaca, ovi umetnici, kroz individualni lični izraz teže da kreiraju sopstveni identitet, a neki od nji su: Mrđan Bajić, Uroš Đurić, Marina Abramović, Aleksandar Cvetkovića, Čeda Vasić, Radoš Antonijević,Džoni Racković, Nebojša Bežanić, Saša Pančić, Ivona Pleskonja, Žolt Kovač, Petar Mirković, Mihael Milunović, Marina Marković, Petar Mošić, Lidija Delić, Vuk Vučković, Kristina Pirković.

ARTE galerija nastavlja sa projektom “Kolekcionar kao kustos i selektor”, čiji je osnovni cilj da premosti jaz između privatnih i javnih zbirki, te publici omogući pristup radovima koji se, iako u privatnom vlasništvu, lako mogu naći u muzejskim kolekcijama. Izložba realizovana u prvoj polovini 2022. godine Kolekcionar kao kustos i selektor (4) Veliki format, označila je početak etape koja promatra studiju slučaja “velikog formata” pri čemu se prevazilaze osnovne tri prostorne dimenzije, te se “veličina” umetničkog dela posmatra kroz prizmu istorijskog, odnosno vremenskog konteksta.

Lidija Delic, With luck, there'll be no more dreams I, 270x180cm, 2021

Stvaralaštvo i senzibilitet mlađe generacije umetnika

Kolekcionar kao kustos i selektor (5) – Identiteti nastavak je ove etape, gde će se kroz radove velikog formata, prikazati stvaralaštvo i senzibilitet mlađe generacije umetnika. Generacije umetnika rođenih posle Drugog svetskog rata, podeljene su u dve grupacije, a prelomna dekada koja ih razdvaja su burne devedesete godine. Za starije umetnike ta dekada predstavljala je tranzicioni period, dok za mlađe definiše društveni milje u kome su se razvijali. Kako je muzejska praksa bila neaktivna u ovom periodu, umetnici su sa publikom ostvarivali komunikaciju pretežno kroz galerijsku izlagačku praksu.

– Izložba “Identiteti” okupila je veliki broj umetnika, koji su trenutno aktivni na umetničkoj sceni. Proces stvaranja sopstvenog identiteta za ove, publici već poznate autore, još uvek traje, a na njega veliki uticaj imaju manifestacije poput Oktobarskog salona u Beogradu i Venecijanskog bijenala likovnih umetnosti. Izložba je otvorena uoči jednog takvog događaja – Art Market u Budimpešti, na kome će se predstaviti neki od autora čiji su radovi trenutno izloženi u ARTE galeriji. Želja organizatora je ovom izložbom najavi uključivanje savremenih umetničkih tokova u svoje programe, te će se slični projekti raditi i u budućnosti – istakla je Jana Milosavljević, istoričarka umetnosti, kustoskinja ARTE galerije, u kojoj su izložena dela savremenih autora, izabrana presekom iz privatnih umetničkih kolekcija, a autori su selektovani na osnovu njihovih dostignuća na lokalnom i internacionalnom planu.

Marija Šević - Milk, 2017, 180cm x 180cm, oil on canvas

Kristina Pirković, Stratište (Tri krsta), ulje na platnu, 200x140cm, 2021. Calvary (Three crosses), oil on canvas, 200x140cm, 2021.

galerija arte

Foto: press/Dalibor Danilović