Izložba MILENA JNK – Duga u oblaku u Modernoj galeriji Beograd

Izložba MILENA JNK – Duga u oblaku nastala je kao plod saradnje Moderne galerije Beograd i Kuće legata Beograd, a povodom prve godišnjice smrti značajne srpske i jugoslovenske umetnice Milene Jeftić Ničeve Kostić. Radovi Milene JNK biće izloženi od 28.10 do 24.11.2022. u Moderna galerija Beograd, Strahinjića bana 8.

Milena JNK - U fotelji 1971.

Milena JNK bila je inspirisana pozotišnim krojačnicama

Izložba je fokusirana prevashodno na ranoj fazi umetnosti autorke, od početaka sedamdesetih do kraja devedesetih godina, na ciklusima “Bele slike”, “Životinje” i “Glave”, predstavljajući dela iz privatnih kolekcija, kao i nekoliko dela iz Legata Milene JNK u Kući legata. Milena Jeftić Ničeva Kostić – Milena JNK (skraćenica prezimena je pseudonim koji je rado koristila), bila je multitalentovana i multidisciplinarna predstavnica beogradskog posmodernističkog slikarstva.

Ciklusi “Krojački saloni” i “Popravke čarapa”, nastali su nakon dosta sati njenog boravka u pozorišnim krojačnicama, pored okruglih, belih, praznih lica pozorišnih lutaka. Sredinom osamdesetih i tokom devedesetih, umetnica se upušta u niz neumornih slikarskih optičkih i kolorističkih eksperimenata, bliskih “pattern paintingu”, op artu i pop artu. Najpoznatiji domet je jarko animalističko slikarstvo na ivici apstrakcije, ciklus “Životinje” započet u Parizu, za koji je dobila otkupne nagrade Oktobarskog salona i Prolećne izložbe (1983).

Egzotične životinje i slike na ivici apstrakcije

Birajući za svoje junake egzotične životinje, polazeći od atraktivnosti printa, koji je u prožimanju sa pozadinom slike, Milena ciklus završava slikama na ivici apstrakcije. Manji ciklus “Glave” u pastelu, na ivici naivnog slikarstva, šarenila dečjih drvenih bojica, govori o (ne)mogućnosti,
pokušajima komunikacije. Poslednje dve decenije njenog života, od 2000. upušta se u snažno, “rasno”, “punokrvno” slikarstvo još izrazitijih boja čiji je jedini motiv svet flore, cvetnica, kasnije i lisnatih biljaka ili tropskog rastinja, kada radi cikluse “Cvetanje” i kasnije, “Tropi”, zbog čega je porede sa jednom drugom slikarkom takozvanog “ženskog rukopisa” i tematike, Džordžijom O Kif, navodi u katalogu Ana Popović Bodroža.

Izložbu prati katalog sa raspravnim tekstom o Mileni JNK, njenim ciklusima i legatima, čiji je autor Ana Popović Bodroža, viši kustos Kuće legata. Osim radova koji se mogu videti na izložbi, u katalogu je reprodukovano nekoliko dela iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu,
Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Galerije Matice srpske u Novom Sadu i Muzeja Zepter u Beogradu.

Milena jnk - Leopard na Pirotskom cilimu 1978

Milena JNK - Portret sa cigaretom 1976

Foto: press