Žilijet Binoš u ljubavnom trouglu strastvene drame “Mač sa dve oštrice”

Film Mač sa dve oštrice (Both Side of the Blade) je strastvena drama u kojoj se Žilijet Binoš našla u ljubavnom trouglu. Prema pisanju The Hollywood Reportera ovo je najbolje što dolazi od rediteljke Kler Deni, francuski Le Figaro ističe da se osećaju varnice, a španski El Pais navodi: “Sve u svemu rediteljka Deni vas uvlači u tenziju i misteriju njene drame, dajući na kraju mudro rešenje za svaku ljubavnu dilemu”.

film mač sa dve oštrice

“Mač sa dve oštrice” od 28. oktobra u bioskopima

Pariz, a već je zima, Sara i Žan se vole i već nekoliko godina žive zajedno. Njihova ljubav ih čini srećnim i jakim. Između njih postoji međusobno poverenje, kao i požuda koja nikad ne zamire. Jednog dana, Sarin put se ukršta sa putem bivšeg ljubavnika koji ju je i upoznao sa Žanom, koga je, bez oklevanja, ostavila radi nove ljubavi. Svetski poznata Parižanka, dobitnica nagrade Oskar, glumica Žilijet Binoš ponovo sarađuje sa legendarnom rediteljkom Kler Deni (Claire Denis) koja donosi na veliko platno psihološku, romantičnu dramu, ali ovaj put protkanu elementima trilera. Od 27. oktobra francuska romansa Mač sa dve oštrice naći će se na repertoaru domaćih bioskopa, kada prvi put pred kamerama nastupaju Binoš i miljenik francuskih sineasta i poznati glumac Vensan Lendon.

Nagrada za najbolju režiju

Priča o ljubavnom trouglu očarala je i žiri prestižne filmske smotre te je na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu film nagrađen Srebrnim medvedom u kategoriji za najbolju režiju, upotpunjavajući dugogodišnje iskustvo rediteljke i scenaristkinje Kler Deni, koja broji mnoge nagrade i nominacije uvaženih filmskih festivala (“Stars at Noon”, “Let the Sunshine In”, “High Life” itd.).
– Ovo je jednostavna priča, Sara i Žan žive zajedno kao par. Jednog dana Sara je slučajno ugledala Fransoa, bivšeg ljubavnika, ali i u Kristininom romanu i u filmu, jednostavnost je varljiva. To je način suzbijanja klišea, klišea o obrascima ponašanja koji svi poznajemo, žena rastrzana između dva muškarca i koja pati od toga – izjavila je rediteljka Kler Deni.

Foto: press