Izložba o transformaciji Beograda iz orijentalne varoši u evropski grad

 

Izložba Nikola Nestorović – Portret jedne epohe biće otvorena u UK Stari grad, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika grada Beograda, a autor postavke je dr Marina Pavlović. Decenije na prelomu vekova – dugog 19. i kratkog 20. veka – predstavljaju razdoblje kulturnog, naučnog i političkog uspona Srbije, ostvarenog delovanjem izuzetnih pojedinaca.

Nikola Nestorović – najproduktivniji stvaralac generacije

Visoko obrazovana građanska i intelektualna elita, neumornim delovanjem u okviru sopstvenih profesija i aktivnim sudelovanjem u javnom životu Beograda, doprinela je ubrzanom kulturnom i društvenom napretku. Upravo tokom tog perioda odigrala se i najupečatljivija transformacija Beograda iz orijentalne varoši u evropski grad, prvenstveno stvaralačkim delovanjem prve generacije arhitekata rođenih u Srbiji, školovanih na Velikoj školi, a specijalizovanih u inostranstvu, pre svega u Nemačkoj. Jedan od najproduktivnijih stvaralaca te generacije bio je arhitekta Nikola Nestorović (1868 – 1957). Veći deo njegovog obimnog stvaralačkog rada, ostvarenog u Beogradu, i danas predstavlja okosnicu istorijskog jezgra grada, što potvrđuje i broj od 12 zdanja koja su utvrđena za kulturna dobra.

Srednjoevropski duh u graditeljstvu Beograda

Projektantski opus, nastajao je u prve tri burne decenije 20. veka (1899–1927), tokom kojih je srpska arhitektura prešla put od konzervativnog akademizma i romantizma, preko secesije i nacionalnog stila, do konsolidacije modernizma. Nestorovićevo stvaralaštvo oscilira između akademizma i secesije, unoseći u graditeljstvo Beograda srednjoevropski duh, pre svega uticaje berlinske arhitekture. Pored toga što su definisala urbano tkivo grada, dela Nikole Nestorovića su pomerala granice stvaralaštva u Srbiji, počevši od zgrade Uprave fondova – današnjeg Narodnog muzeja, Beogradske zadruge i hotela „Bristol“, Zgrade sa zelenim pločicama, Grand pasaža, a kasnije i Univerzitetske biblioteke i zgrade Tehničkog fakulteta. Nestorovićev privatni život bio je duboko isprepleten s profesionalnim, gradeći jedinstvenu sliku poželjnog kulturnog modela.

Izložba “Nikola Nestorović – Portret jedne epohe” premijerno je prikazana u maju 2019. godine u galeriji ULUS, a nova postavka otvara se u petak, 22. januara, u 19 časova.

Foto: press