Izložba PANTA REI Vere Bikicki Ivezić – Slikarstvo koje slavi promenu

Izložba slika Panta Rei autorke Vere Bikicki Ivezić predstaviće oko 20 radova, ulja na platnu, koje su nastale tokom poslednje tri godine. Samostalna umetnička izložba slika Vere Bikicki Ivezić otvara se u četvrtak, 26. oktobra, u 19 časova u Galeriji N.EON (Crnogorska 10) a svi zainteresovani moći će da je posete do 30.oktobra.

Izložba Panta Rei dočarava permanentne promene

Vera Bikicki Ivezić član je ULUS od 2008. godine, a specijalističke studije iz slikarstva završila je na Akademiji lepih umetnosti, u klasi profesora Vladimira Veličkovića 2008. godine, na kojoj je diplomirala slikarstvo i grafički dizajn 2004. godine. Iza sebe ima 7 samostalnih i 9 grupnih izložbi, a u akciji Za lepši Beograd 2003. i 2005.godine oslikala je klupe kod Nebojšine kule. Izložbu PANTA REI pripremala je poslednje tri godine, a tema izložbe su maslačci, lokvanji i meduze, koje, kao zajednički imenitelj, povezuje permanentna promena. Iz toga potiče i naziv izložbe Panta Rei (Sve teče) izveden iz čuvene fraze koju je prvi izrekao srednjevekovni filozof Simplikije, kako bi opisao jedan od koncepata Heraklitove filozofije, koja uzrok svega vidi u promeni.

I pored poteškoća i iskušenja Vera se usudila da potraži svoj put ka gore

– Iza lakoće i dekorativnosti Verinih platna, skrivena je čitava paleta proživljenih poteškoća i iskušenja. Ali Vera, kao i sam lokvanj, usudila se da potraži svoj put ka gore. Put ka svojoj pravoj prirodi, ka svetlosti, ka sopstvenom cvetanju, put ka svom likovnom izrazu – istakla je Jelena
Antić, istoričar umetnosti, govoreći o slikama Vere Bikicki Ivezić na kojima je glavni motiv lokvanj.
Za slike sa motivom maslačka Antić ističe da na Verinim platnima i crtežima dominiraju zasebne forme cveta, usamljeni akteri u trenucima svoje prolaznosti.
– Poigravajući se sa koloritom i strukturom pozadine, koja se kreće od monohromatske tamne pozadine, iz koje isijavaju nežni krhki oblici cvetova, Vera nam poručuje da i malo svetlosti može da prkosi tami. Rezultat toga je da se pozadina na platnima postepeno rastače i nestaje, stvarajući prostor prožet nitima svetlosti – zaključuje istoričar umetnosti Jelena Antić.

izložba panta rei

Vera Bikicki Ivezić
Vera Bikicki Ivezić, Foto: Dalibor Stanković