Izložba Vesne Perunović “Home Paradigm: A New Place of Belonging”

Izložba Vesne Perunović Home Paradigm: A New Place of Belonging predstaviće poslednjih 15 godina interdisciplinarne umetničke prakse ove kanadsko-srpske umetnice i prvi put će u tom obimu biti prikazana u Beogradu. Izložba se otvara u petak, 10. marta, u Muzeju savremene umetnosti Beograd, u prostoru Galerije-Legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, a kustos je Miroslav Karić.

Izložba Vesne Perunović "Home Paradigm: A New Place of Belonging"

Izložba Vesne Perunović predstavlja različite medije

Izložba Home Paradigm: A New Place of Belonging sadržaće najnoviju prostornu instalaciju Shifting Shelter, kao i neke od njenih ranijih radova, koji su definisali 35-godišnju umetničku praksu, video instalacije, kao što su House of Exile i Cradle, koje će za ovu priliku biti prikazane premijerno u Beogradu.

U okviru izložbe biće predstavljeni različiti mediji, koje Vesna koristi u svom radu, uključujući instalaciju, crtež, umetničke sveske, skulpturu, fotografiju, video i performans. Ova sveobuhvatna izložba Vesne Perunović, ima za cilj da formuliše svojevrstan dijalog izmedju publike, galerije i izloženih radova, stvarajući tako jedan interaktivan i transformativan prostor komunikacije i razmene iskustva.

zložba Home Paradigm 01.House of Exile

Dom kao intimno okruženje i mesto koje pruža utočište i sigurnost

Izložba i rad Vesne Perunović ispituje pojam doma, dislokacije, migracije i pripadnosti. Ona stimuliše istraživanje pojma doma i intimnog okruženja kuće kao mesta koje pruža utočište i sigurnost, ali istovremeno je potencijalno mesto konflikta i ranjivosti. Ova izložba ima za cilj da dočara promenu identiteta i ukazuje na ponovno otkrivanje sebe kada kuća više nije dom i kada se život menja iz korena.
– Imigrantsko iskustvo podrazumeva kontinuirano raseljavanje i prilagodjavanje, ponovnu adaptaciju pripadnosti i identiteta, i stalno preispitivanje toga ko smo i gde pripadamo – procesa koji je otvoren i neprekidan i koji sugeriše da je dom fleksibilan koncept. Projekt Home Paradigm: A New Place of Belonging postavlja pitanje da li se dom uopšte može definisati iz perspektive permanentnosti ili se u ovom istorijskom trenutku menja poimanje doma; ideja ‘doma’ postaje nova paradigmua, nešto što predstavlja proces, a ne stabilnu stvar – kaže autorka izložbe Vesna Perunović.
Izložba traje od 10. marta do 10. maja 2023.

vesna parunović

Foto: press