Praznična instalacija – simbol nade da će nam se vratiti javni i društveni život

Uzdignuti obelisci ili priramide nalik božićnim jelkama osvetljavaju Granary Square u londonskom kvartu King Cross, simbolično asocirajući na proslavu novogodišnjih praznika, ali “na distanci”. Umetnička instalacija je delo Sam Jacob studija i predstavlja kombinaciju „šume iz bajke sa modernom arhitekturom“. Nazvana Electric Nemeton, instalacija je visoka oko 11 metara koju je londonski arhitektonski studio Sam Jacob osmislio kao grupu zelenih struktura u obliku piramide, različitih veličina, a koje oponašaju šumu novogodišnjih jelkica.

Sveta mesta okupljanja

Dizajn Electric Nemeton instalacija za cilj ima da predstavi futuristički prikaz tradicionalnog božićnog/novogodišnjeg drvca, posebno onog iz drevnih keltskih šumskih gajeva zvanih Nemetons, koji su nekada služili kao sveta mesta okupljanja. Posetioci Granary Square trga mogu da šetaju ispod uzdignute “šume” koju drže stubovi od pocinkovanog čelika, a drvene grede su korišćene za izradu kostura svake piramide.

Druženje na bezbedan način

Osvetljenje postavljeno ispod drvenih struktura ove instalacije naglašava prozračnost materijala od kojeg su jelkice izrađene, osvetljavajući instalaciju u zelenim nijansama, sa nekoliko snopova svetlosti u narandžastoj i crvenoj boji. Kako se krećete, instalacija menja boje, od najsvetlijih nijansi do onih dubokih. U svetlu pandemije korona virusa Studio Sam Jacob želeo je da instalacija deluje kao „društveni gest“ nudeći prostor na otvorenom koji bi ljudi mogli da posete na bezbedan način.

Nada za povratak starog života

S obzirom na to da je javni gradski prostor poprimio nova značenja tokom covid 19 pandemije, Electric Nemeton instalacija daje malo više praznične čari zimskog života na otvorenom. Kao što je tradicionalna simbolika svake novogodišnje jelke da odagna tamu i bude “poziv” za povratak sunca, i ova instalacija predstavlja nadu za povratak naših društvenih i javnih života.

umetnička ulična novogodišnja instalacija

umetnička ulična novogodišnja instalacija

Foto izvor: dezeen.com