Kako da vam lale što duže ostanu sveže, kao tek ubrane

Foto: Shutterstock

Nekada su lale bile simbol prestiža i bogatstva, njene lukovice skupo su plaćane pa su mnogi uzgajivači još u 15. veku postali pravi bogataši, a danas je ovaj nežni cvet najvoljeniji detalj u domu u rano proleće. “Lalomanija” je dozvoljena u ovo doba godine, a tek na društvenim mrežama 😉 te vas zato podsećamo kako da vam lale što duže traju i krase dom, da i posle nekoliko dana izgledaju kao da su tek ubrane.

Foto: Shutterstock

Lale ili tulipani pripadaju porodici ljiljana, a zahvaljujući geneteskom inženjeringu, danas postoji više od 3.000 sorti ovog prolećnog cveća. Stručnjaci kažu da nijedna cvetna vrsta nema toliko varijeteta, boja kao lala – od bele do crne.

Da bi vaš dom ovog proleća krasile što duže trebalo bi da se pridržavate nekoliko saveta:

1. Kada kupujete lale birajte one u pupoljcima, i to one potpo zelene, za koje ni ne možete da naslutite koje su boje. Takve će duže da traju
2. Zbog vodenaste, krhke stabljike za lale birajte visoke vaze i napunite je vodom da pokrije donji deo stabljike nekih 5 do 10cm. Nemojte im sipati previše vode, ionako je menjate svakodnevno.
3. Kada kupite buket odsecite ukoso dno stabljika (dovoljno je 0,5cm) kako bi lale bolje “pile vodu”
4. Lale ne vole previše vruć prostor pa se preporučuje da vazu noću iznesete na terasu, negde na hladniji vazduh, kako bi se tokom noći “osvežile”, ali pazite i da se ne smrznu

5. Ako ste se dugo zadržali napolju sa buketom lala i primećujete da su se već opustile kad ste došli kući, napunite dno kade hladnom vodom i u nju spustite lale. Ne treba da ih potapate već ih samo rasporedite da ne leže jedna preko druge. Tako ćete ih ponovo “oživeti”

6. Svakog dana zasecite dno stabljike, promenite vodu i rukom nežno orosite latice.