SOBA OČEKIVANJA: IZLOŽBA CRTEŽA VESNE KNEŽEVIĆ U GALERIJI HAOS


Izložba radova na platnu i na papiru profesorke FLU u Beogradu Vesne Knežević pod nazivom Soba očekivanja otvara se u Galeriji HAOS 14. marta 2017. Crtački opus Vesne Knežević biće predstavljen na dva nivoa galerije – u prostoru galerije biće postavljena traka islikanih crteža visine 30 cm, u neprekidnom nizu kakav je i papir na kojem su crteži nastali. Motivi crteža su poljupci i senke koje prate detalje iz prirode. Ta neprekinuta papirna traka slikano-crtanog materijala bi kao harmonika, na momente, izlazila iz prostora zida naglašavajući ritam i smenjivanje crtanih motiva.
– Ova minimalistička slikana linija, intervencija u prostoru, povezala bi prostor u jednu celinu. Jednostavnost i elementarnost tananog papira i crtanje koje podrazumeva kretanje koje potencira ideju da se u istu vodu ne može dvaput ući, govori o neprekidnom i nezaustavljivom smenjivanju događaja koji nemaju priliku vraćanja na prethodno – objašnjava umetnica njenu ideju za ovu postavku.
Vesna Knežević je rođena u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti na kojem je završila i magistarske studije i radi kao vanredni profesor. Na studijskom boravku u Parizu bila je 1989. godine kao dobitnik nagrade Moša Pijade. Ostvarila je veliki broj izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je više nagrada:
1983 Dobitnica nagrade Nikole Graovca,
1983 Nagrade Fonda mladih talenata Sekretarijata za kulturu
1984 Nagrada za slikarstvo novoprimljenih članova ULUS-a
1986 Otkupna nagrada Republičke zajednice za kulturu
1989 Nagrada za slikarstvo na izložbi paleta mladih – Titov Vrbas
1994 Nagrada za crtež – 18. memorijal Nadežde Petrović Čačak
2002 Zlatna paleta, nagrada za slikarstvo, Prolećna izložba ULUS-a
2008 Zahvalnica Fondacije princeze Olivere za stručnu saradnju
2011 Nagrada Jesenjeg salona ULUS-a
Za crteže Vesne Knežević koji će biti izloženi od 14. marta do 14. aprila u Galeriji HAOS, istoričarka umetnosti, Ljiljana Slijepčević u svom tekstu za ovu postavku kaže:
– Na izložbi crteža u Galeriji HAOS: lepršavost, igra i čednost formi, ritmuju se u frizu neograničene dužine papira – sve dok ima slobodnih zidova u galeriji… Oblici i impulsi iz Prirode se nižu gradeći jednu dinamičnu univerzalnu priču o čežnji za Ljubavlju – u senci i hladu Drveta… Učestalo se pojavljuju dve glave kao amblematski „modeli“ Susreta muškog i ženskog principa…”
Izložbu u utorak, 14. marta u 20 sati otvara istoričar umetnosti Sava Ristović.

Foto: press