“Sve priče” Milorada Pavića objavljene u jednoj knjizi

“Sve priče” Milorada Pavića, pisca koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti, sada su objavljene u jednoj knjizi. Kada jednom zakoračite u književni svet Milorada Pavića, više nikada nećete izaći iz njega i bićete zauvek izmenjeni. „Neophodno je da se sećamo stvarnosti u snu i sna u stvarnosti. I u životu i u književnosti. Jedino tako ćemo imati zaokružen život. Nije vam potreban doktorat da biste sanjali. Tako je i sa mojim knjigama“ – govorio je Pavić.

 “Sve priče” tumače sadašnjost i predviđaju budućnost

“Sve priče” Milorada Pavića, razmatranjem prošlosti tumače sadašnjost i predviđaju budućnost.  Iako važi za jednog od naših najznačajnijih romansijera, i iako se književna kritika pitala kako će izgledati njegov književni život posle Hazarskog rečnika, Milorad Pavić, pisac imaginacije i misticizma, ostao je dosledan sebi – nastavio je da od književnosti pravi istinu. Pri tome, nikada nije napustio formu kratke priče – priče su neprestano nastajale, razgranavale se i izrastale u čudesne svetove, koji su zapravo bili njegov dom, a danas su naša otadžbina. Osetiš li u sebi plamen, trči, jer ne znaš kada će se plamen ugasiti i ostaviti te u mraku, pisao je Pavić.

Jednoj knjizi, dakle, potrebna je ljubav čitaoca

Pavić je govorio da bi čitalac i pisac mogli da pomognu jedan drugome, jer vreme kompjutera nam pomaže, stvara jednog novog čitaoca, obrazovanog i spremnijeg da i sam doprinese jednoj knjizi, a ne da isključivo gleda kompetentnost pisca. „Jednoj knjizi, dakle, potrebna je ljubav čitaoca, a ne njegovo obožavanje. Konačno, pisac i čitalac uvek su u istom položaju u ovom zastrašujućem svetu u kome lepota uvek pretiče, a ljubavi nedostaje.“

“Sve priče” Milorada Pavića, dostupne su na sajtu vulkani.rs i u svim Vulkan knjižarama.