“Za danas toliko” je bajka o srećnim ljudima, domaći film koji nas podseća da je život lep

Za danas toliko, domaći film reditelja Marka Đorđevića, u bioskope stiže nakon velike, svečane premijere na ovogodišnjem FEST-u. Film koji odiše toplinom, ljubavlju i radošću za životom donosi priču o jednoj porodici koja je zaljubljena u život, uzdižući realnost iznad tla, terajući tamne oblake vedrinom. Ostvarenje Marka Đorđevića u stvari nas podseća da je život lep i može se reći da je prava bajka o srećnim ljudima, a od juče, 28. marta, može se gledati u bioskopima.

Za danas toliko film
Film “Za danas toliko” Foto: Jelena Anđelković

Film “Za danas toliko” namenjen je svim generacijama

Prema rečima scenariste i reditelja Marka Đorđevića, film “Za danas toliko” namenjen je apsloutno svima i mogu da ga gledaju jednako i deca i odrasli. Sve počinje kada Šarenci spremaju omiljene im kolače – čupavace i time mame najstarijeg brata da se vrati kući. Vreme kao da prestaje da postoji i počinje bajka o srećnim ljudima.

– Sada, kada svuda oko sebe osećamo nervozu i strah, poželeo sam da zajedno sa glumcima oživim našu filmsku porodicu Šarenac, koja kroz život ide hrabro, bez samosažaljenja, sa vedrinom i željom da jedni druge nasmeju – kaže Đorđević.

Porodicu koju bez opterećenja raduju male stvari, na bioskopskom platnu predstavljaju glumci Filip Đurić, Nikola Rakočević, Ivana Vuković, devojčica Miona Pejković, odnosno Moca, Vasa, Višnja i Marta, a sa njima na platnu su i Goran Bogdan i Milica Jovović, tumačeći Mocinog kuma Duška i njegovu ćerku Vanju.

Pesma „Vratio sam se živote“ glavna je muzička tema filma

Značajnu ulogu u filmu ima i sama muzika, kao posebno segment filma. Muzika je, kako kažu autori, važna jer je najpre najdirektniji put do naših emocija.
– Likovi filma, kada su iznutra toliko preplavljeni osećanjima da se plaše da će “pući”, puštaju glas i bez obzira na svoje glasovne sposobnosti proizvode prelepe zvukove, ispunjene setom, ali i veseljem poput pesme Kemala Montena „Vratio sam se živote“, kao glavne muzičke teme filma – objašnjava reditelj Marko Đorđević.