MOZAK JE TAJ KOJI PRIPREMA USTA ZA SENZACIJU UKUSA

Sony_harmonija zvuka i ukusa 3

Domaćice znaju bez kojih začina nije moguće spremiti ukusno jelo, ali, da li ste znali da i muzikom možete da „začinite” jelo? Istraživanje profesora Čarlsa Spensa sa Univerziteta u Oksfordu, vodećeg stručnjaka u oblasti eksperimentalne psihologije, pokazalo je da muzički ambijent i te kako utiče na način na koji osećamo ukus hrane. Profesor Spens je ispitivao reakcije dodavanja „soničnih začina” novog Sony Multi-Room Audio sistema, u odnosu na zemlju porekla namirnica. Pokazalo se da su ispitanicima više prijali francuski specijaliteti uz zvuke tradicionalne harmonike, dok su Pučinijeva remek-dela poboljšala ukus paste. „Prstohvat” opere, flamenka ili tehno-muzike često umeju da budu onaj tajni sastojak koji tražite.

Sony_harmonija zvuka i ukusa 1

„Mi zapravo jedemo svim čulima, a mozak je taj koji priprema usta za senzaciju ukusa. Na gastronomski doživljaj dosta utiče i okruženje, uključujući i muziku koja može da očisti nepca i deluje na aromu hrane. Male promene ambijenta mogu istinski da transformišu iskustvo ručavanja”, objašnjava profesor Spens čije istraživanje je donelo mnoštvo interesantnih rezultata. Zvuk određenog instrumenta, na primer, može da pojača ukus nekih namirnica. Primećeno je da se klavir odlično slaže sa kajsijom, malinom ili kupinom, dok klasična muzika gutljaje vina i drugih pića čini luksuznijim. Omiljene pesme utiču na to da nam hrana više prija, dok njihov ritam određuje koliko dugo će ukusi ostati u ustima. Na percepciju ukusa utiče i sam zvuk konzumiranja hrane, na primer, hrskanje čipsa nam šalje signal o njegovoj svežini.

Sony_harmonija zvuka i ukusa 2

Kada poželite da se poigrate različitim kombinacijama nota i aroma, kompanija Sony predlaže Multi-Room audio tehnologiju koja omogućava potpuno uživanje u muzici kod kuće. Povezivanjem kompatibilnih uređaja veoma jednostavno možete upriličiti atmosferu za svaku priliku, bilo da je u pitanju večera sa prijateljima ili odmaranje nakon napornog dana. Sony nudi širok spektar Multi-Room uređaja za svačiji dom, od bežičnih zvučnika poput prenosivog SRS-X77, zatim zvučnika visoke rezolucije SRS-X88 i SRS-X99 i modela STR-DN860 i STR-DN1080. U ponudi su i HT-NT3 i HT-ST9 trake sa zvučnicima, CMT-SX7 Hi-Fi sistem i HT-XT3 TV zvučnici. Puštanje muzike sa mobilnih uređaja omogućava servis Google Cast, a može da se koristi i Bluetooth ili NFC standard.

Foto: Sony press