Izložba Prozir – akvarel i porcelan radovi Željke Mićanović Miljković

Izložba Prozir naziv je za postavku akvarel i radova od porcelana multimedijalne umetnice Željke Mićanović Miljković. Na izložbi, koja se održava od 15. do 23. septembra, biće predstavljen kako Željkin poslednji rad, tako i radovi na papiru i porcelanu. Poput mesta na kome se nalazi izložbena galerija (Mala galerija ULUPUDS, Uzun Mirkova 12, Beograd), tako i ova izložba spaja različite puteve u umetničkom izrazu. Na naizgled drugačijim površinama, Željka stvara autentični svet kroz prikaze, prizore i prozire crpeći snagu i razigranost iz sveta detinjstva. Različite strukture, ručno rađeni papir, raznobojne niti i tanana stvorenja pomažu da taj svet iznova oživimo i radujemo mu se.

izložba prozir ŽELJKA MIĆANOVIĆ MILJKOVIĆ

Izložba Prozir donosi radove na porcelanu, akvarel i japanskom papiru

Na izložbi “Prozir” biće prikazani radovi na ručno rađenom akvarel i japanskom papiru, kao i radovi na porcelanu. Postavku čine lavirani crteži velikih i manjih formata na japanskim i Arches i Hahnemühle ručno rađenim akvarel papirima. Kombinovanom tehnikom akvarela, tuševa, akrilnih boja, kolaža i prošivanja postiže se prozračnost i slojevitost. Posetioci će se na izložbi susresti i sa porcelanskim objektima, koji svojom belinom, tananošću i lakom nepravilnošću podsećaju na upravo gore pomenuti ručno rađeni papir.
– Svaki predmet nosi skrivenu poruku, rukom ispisanu reč, crtež. Zajedno čine jednu uvezanu priču povezanu nitima u pastelnim bojama, promaljajući se stidljivo poput sunca u zoru – kaže Željka Mićanović Miljković.
Otvaranje “Prizor” izložbe je u četvrtak 15. septembra 2022. godine u 19 časova, a radno vreme galerije je od ponedeljka do petka od 12 do 19 sati, a subotom od 10 do 15 sati.

Željka Mićanović Miljković

 

Obrazovni put od Maćerate do Rima

Željka Mićanović Miljković rođena je u Tuzli, a nakon Beograda, u kome je završila gimnaziju, studije nastavlja u Maćerati (Italija). Na Akademiji lepih umetnosti diplomirala je 2006, a 2008. završava specijalističke studije, katedra Umetničke grafike na Akademiji lepih umetnosti u Maćerati. U Rimu 2009. završava master studije na Evropskom institutu za dizajn, odsek Show Stylist i iste godine postaje redovni član ULUPUDS. Godinu dana kasnije u Beogradu pokreće umetnički atelje “Prozor” kao platformu za savremenu umetnost, a 2021. u Cirihu otvara “Atelier ZeM”, atelje/ galeriju za primenjenu i likovnu umetnost. Iste godine završava umetničke doktorske studije na odseku za Scenski dizajn (Fakultet tehničkih nauka) u Novom Sadu. Dobitnica je Plakete Majske izložbe u Beogradu za rad “Skupljači svetlosti”. Bavi se vizuelnom umetnošću, izlaže u Srbiji i inostranstvu.

izložba prozir željka mićanović

željka mićanović izložba prozir

Foto: press