Nagrade 14. GRIFON 2023 dodeljene autorima najboljih projekata

Nagrade 14. GRIFON 2023  za najbolji grafički dizajn u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori svečano su dodeljene u galeriji Grafički kolektiv, a jednoglasnom odlukom žirija priznanje za najbolji rad dodeljeno je Petru Stošiću za projekat „Etar Grotesk“. Na ovogodišnjem konkursu GRIFON prijavilo se 55 autora sa više od 120 radova. U finalu je bilo 38 autora i 66 radova u 7 kategorija – Knjiga i druge publikacije, Vizuelni identitet, Plakati i oglašavanje, Ambalaža, Tipografsko pismo, Promotivni materijal i hartije od vrednosti i Veb-dizajn.

14.grifon 2023 nagrade

Rad “Etar Grotesk” je svež, dobro promišljen, inovativan, eksperimentalan i krajnje originalan

Članovi žirija – Mane Radmanović, grafički dizajner, Isidora Nikolić, grafička dizajnerka, Slavica Dragosavac, grafička dizajnerka, Relja Bobić, suosnivač kreativnog haba Nova iskra i Vladimir Perić, vizuelni umetnik, obrazložili su svoju odluku rečima:
– Ovo je prvi put da se nagrada Grifon dodeljuje u kategoriji Tipografsko pismo i zbog toga nam je specijalno drago. Na Grifon konkusima učestvuju različita tipografska rešenja, ali, ove godine smo konstatovali da je jedan autorski rad prevazišao sve ostale radove. To je rad Petra Stošića “Etar Grotesk” za koji smatramo da je najkompleksniji od svih pristiglih na ovogodišnjem Grifon konkursu jer ne predstavlja samo jedno tipografsko pismo ili familiju. Reč je o jednom specifičnom, sveobuhvatnom, kontinuiranom procesu kroz koji je autor prošao kako bi rezultat bio pre svega svež, ali i dobro promišljen, inovativan, eksperimentalan i krajnje originalan. Pored toga, ova tipografija je nezavisan i samoinicirani projekat autora koji nagrađujemo kako bismo ukazali i na vrednosti koje proizilaze iz samostalnog rada autora, koji svoja razmišljanja i dizajnerske ambicije ostvaruje kreirajući nove vrednosti u oblasti tipografije.

Nagrade 14. GRIFON 2023 dodeljene u dve kategorije

Pored nagrade Grifon 2023. godine žiri je dodelio i priznanja u dve kategorije:
– Katarini Popović za rad „Beležnica za miroljubivu koegzistenciju“, u kategoriji Promotivni materijali. Po rečima žirija, Katarina iz Grifona u Grifon fascinira i inspiriše svojim novim radovima koje producira u polju domaće kulturne scene i svakim novim rešenjem pomera granice sve dalje
– Dragani Krtinić za rad „DWNS – Design week Novi Sad” u kategoriji Vizuelni identitet. Dragana je dizajnerka mlađe generacije, koja se izdavaja na sceni svojim projektima po specifičnoj kombinaciji veštog uklapanja tipografskih elemenata i savremene ilustracije. Projekat vizuelnog identiteta za nedelju dizajna u Novom Sadu primer je kvalitetne savremene prakse grafičkog dizajna u kome slike i reči postaju celina koja dobrim ritmom ostvaruje vizuelnu i idejnu homogenost.

Specijlana priznanja na 14. Grifon 2023 konkursu

Specijalno priznanje dodeljeno je “Peter Gregson Studiju” za kontinuirani doprinos dizajn sceni, ali i kao primer dobre prakse kvalitetne dugogodišnje saradnje i poverenja koje neguju sa klijenitima. Izloženi radovi na ovogodišnjem Grifon-u, koji to neposredno ilustruju, su Edicija knjiga „Srpski crkveni pisci u Dalmaciji u 19. i 20. veku“ i kalendari rađeni za SPC Eparhija Dalmatinska, Hrvatska.
Takođe, ovogodišnji žiri dodeljuje i jednu pohvalu Andriji Čuguroviću za radove u kategoriji Plakati i oglašavanje.
– Želeli bismo da pohvalimo mladog autora na jedinstvenom, eksperimentalnom i posvećenom pristupu u grafičkom dizajnu i ilustraciji i ovom pohvalom bismo da skrenemo pažnju i drugim mladim autorima da smelim i kreativnim rešenjima ostvare vidljivost na sceni – naveo je žiri.

Izložba u galeriji Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, trajaće do 14. jula. Radno vreme galerije je od 12 do 20 sati, a subotom do 17 časova.

Petar Stošić - Etar Grotesk

Petar Stošić dobitnik Grifon nagrade
Petar Stošić, dobitnik 14. Grifon 2023 nagrade

Foto: press