Nega sobnih biljaka jedan je od prvih prolećnih kućnih poslova

Nega sobnih biljaka trebalo bi da bude jedan od prvih prolećnih kućnih poslova, ukoliko volite i imate sobno cveće. Lepe, zdrave biljke savršeni su način da se vaš dom ispuni životom i bojama. Ukoliko tek planirate da nabavite nekog zelenog ljubimca trudite se da biljke kupujete od proverenih dobavljača, koje poznajete i verujete im.

nega sobnih biljaka

Nisu sve sobne biljke iste – neke vole više, a neke manje svetlosti

Pre kupovine sagledajte prostor koji vam je na raspolaganju za cveće, ali o dnevnoj svetlosti. Na primer, opšte pravilo je da biljke kojima je potrebno dosta svetlosti dobro se snalaze ispred prozora, koji su okrenute ka jugu. Biljke kojima nije potrebno previše svetlosti vole mesto kod prozora okrenutih ka istoku, i trebalo bi da budu locirane 2 do 3 metara udaljene od direktne svetlosti koja dopire od prozora. Unutrašnje biljke, koje ne traže mnogo svetlosti, kao što je filadendron ili monstera, na primer, vole mesto u prostoru sa prozorima okrenutim ka severoistočnoj strani i normalnim unutrašnjim osvetljenjem. Imajte na umu i na šta gledaju vaši prozori. Prozor može da bude okrenut ka jugu, ali ako gleda u zgradu ili drvo, biće manje svetlosti nego onaj na severu.

Nega sobnih biljaka nije komplikovan posao

Za početak krenite najjednostavnijim koracima – pre svega sve biljke odnesite u kadu ili na travnjak, u baštu, i dobro ih istuširajte mlakom vodom. Primercima sa velikim listovima poput adama, monstere, difenbahije ili fikusa, listove nežno operite sunđerom ili mekom kuhinjskom truleks krpom. Očistite ih od suvih listova i proverite kakva je im je zemlja. Ukoliko se ispostila, dodajte u saksije malo nove, šumske zemlje ili humusa, kako bi se regenrisao koren biljaka i kako bi bolje rasle. Biljkama koje su dosta porasle obezbedite veći životni prostor – presadite je u veću saksiju kako bi još bolje rasla i razvijala. Takođe, biljkama možete kupiti i neku prihranu, supstrat za bolji rast.

I nove saksije su deo projekta “nega sobnih biljaka”

U zavisnosti od uređenja ambijenta u kojem čuvate biljke, malu novinu možete uneti kupovinom novih saksija ili umetaka za iste. Većim biljkama obezbedite one masivnije, velike saksije i uloške. Mogu da budu od kamena, mermera, terakote… a uvek su popularne i velike pletene korpe u koje možete da smestiei vaše zelene ljubimce. Aranžiranje je stvar ličnog stila, ali neke nove ideje treba isprobati. Ukoliko imate dovoljno prostora i nekoliko neiskorišćenih mini stoličica – hoklica, možete ih ofarbati u istu boju, ili drugačije, i na njih staviti saksije sa biljkama. Takođe, neiskorišćeni set stočića, obično ih je dva ili tri u setu, iskoristite za neki kutak i aranžirajte saksije na njima. Zanimljive stakle za cveće možete naći u prodaji, ali, još bolje je ako ih za vas može napraviti neko od ukućana, pa da izgledaju baš onako kako vi to želite.

monstera

sobne biljke

nega sobnih biljaka

sobne biljke nega

egplant

fikus sobno cveće

 

Foto: Pinterest